Mainos

Venäjän kauppa 27 miljardiin

Suomen ja Venäjän välisen kaupan nopea kasvu jatkuu edelleen. Maiden kauppavaihto nousee tänä vuonna noin 27 miljardiin markkaan eli pari miljardia suuremmaksi kuin vielä keväällä ennakoitiin. Tämä todettiin torstaina Helsingissä päättyneessä Suomen ja Venäjän välisen talouskomission kokouksessa.

Kokouksen aikana allekirjoitettiin sopimus Suomen Venäjältä olevien julkisten saatavien uudelleenjärjestelystä ja puolustusministeriön toimialaan kuuluva hallitusten välinen pöytäkirja erikoismateriaalitoimituksista Venäjältä Suomeen vuosina 1997-1998.
Pitkään neuvoteltu Suomen ja Venäjän välinen rahoitus- ja takuusopimus saatiin valmiiksi komission kokouksen aikana.

Valtiontakuukeskuksen ja Venäjän finanssiministeriön vahvistama takuusopimus allekirjoitetaan presidentti Martti Ahtisaaren vieraillessa Moskovassa kuun lopulla.
Suomen ja Venäjän välinen velkasopimus noudattaa Pariisin klubissa sovittuja ehtoja Venäjän velkojen uudelleenjärjestelystä. Suomen julkiset saatavat Venäjältä ovat noin kolme miljardia markkaa. Suomen valtuuskuntaa kokouksessa johtanut ministeri Ole Norrback totesi maiden välisen kaupan kasvavan edelleen ripeästi ja tasapainoisesti. Hän piti tätä sitäkin merkittävämpänä, kun se on tapahtunut Venäjän käydessä lävitse suuria muutoksia.

-Kesällä Suomen vienniksi ennakoitiin tänä vuonna 12,7 miljardia ja tuonniksi 12,0 miljardia markkaa. Nyt kauppavaihto näyttää nousevan pari miljardia tätä suuremmaksi, totesi Norrback. Viime vuonna Suomen viennin arvo oli 11,3 miljardia markkaa ja tuonti Venäjältä 10,2 miljardia markkaa.
Talouskomissio vauhditti omalta osaltaan käynnissä olevia maiden kaupalle tärkeitä energiahankkeita. Keskusteluissa olivat esillä niin pitkään vireillä ollut hanke öljyputken rakentamiseksi, uuden sähkösopimuksen solmiminen kuin maakaasuhankkeetkin.
Barentsin meren kaasuesiintymien hyödyntämismahdollisuudet sekä Pohjoismaat ja Keski-Euroopan yhdistävän maakaasuputken rakentamisnäkymät täsmentyvät komission mukaan sen jälkeen, kun kaksi hankkeita koskevaa merkittävää toteutettavuustutkimusta valmistuu.

Venäjältä tapahtuvan puunhankinnan ongelmien selvittämiseksi talouskomissioon päätettiin perustaa puukaupan ongelmia käsittelevä työryhmä. Myös rahoituskysymyksiä varten perustetaan työryhmä. Komission seuraava kokous pidetään Moskovassa ensi vuoden lopulla.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.