Mainos

Venäjän kanta Naton itälaajentumiseen ennallaan

Venäjän presidentti Viktor Tshernomyrdin toisti tänään maansa kielteisen kannan Naton itälaajentumiseen. Tshernomyrdin sanoi Vilnassa koolla olleille Itä- ja Keski-Euroopan maiden johtajille, että Venäjän hallitus pitää Naton laajentumispäätöstä historian suurimpana virheenä kylmän sodan jälkeen.

Tshernomyrdin ehdottikin Baltian maille turvallisuustakuita siinä tapauksessa, että ne eivät liittyisi Natoon. Hän esitti pitkän luettelon toimista, joilla Baltian maat ja Venäjä voisivat lisätä keskinäistä luottamustaan. Niihin kuuluu ennakolta ilmoittaminen Baltian maissa ja Venäjän lähialueilla tapahtuvista suurista sotaharjoituksista, sotalaivojen vierailuvaihdot ja laivaston sotaharjoitusten rajoittaminen Itämerellä.

Samoin hän ehdotti kuuman linjan avaamista Kaliningradin sotilaspiirin ja Baltian maiden välillä. Uutistoimisto Interfaxin mukaan Tshernomyrdin sanoi, että Venäjä olisi vastavuoroisesti valmis rajoittamaan omia sotaharjoituksiaan Kaliningradissa.

Tshernomyrdinin kuulijoina olivat mm. Viron, Latvian ja Liettuan presidentit, joiden maat ovat olleet innokkaimpia Natoon pyrkijöitä. Kaksipäiväinen kokous pidetään Puolan ja Liettuan presidenttien Aleksander Kwasniewskin ja Algirdas Brazauskasin aloitteesta ja sen aiheena on valtioiden rinnakkainelo ja hyvät naapuruussuhteet. Paikalla olivat myös Unkarin, Bulgarian, Ukrainan, Valko-Venäjän, Romanian ja Moldovan presidentit.

Presidentti Martti Ahtisaari oli kutsuttu kokoukseen kunniavieraaksi puhumaan osanottajille. Hän sanoi mm., että Natolla ja Venäjällä on suuri vastuu siitä, ettei Eurooppaan synny uutta epävakautta.

Vilnan kokous on laatuaan ensimmäinen alueellinen turvakokous kommunistivallan kukistumisen jälkeen. Sen tarkoituksena on selvittää, kuinka entiset sosialistiset maat voivat elää sovussa keskenään ja viestittää muulle maailmalle, ettei entinen Itä-Eurooppa ole enää epävakauden lähde mantereella.
(STT-BNS-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.