Mainos

Venäjän joukot valmistautuvat vetäytymään

Tshetshenian-joukkojen komentaja Vjatsheslav Tihomirov tapasi tshetsheenikomentaja Aslan Mashadovin Etelä-Tshetsheniassa. Komentajat keskustelivat eilen solmitun aselevon yksityiskohdista.

Sopimuksen mukaan venäläiset vetäytyvät Tshetshenian eteläiseltä vuoristoalueelta. Lisäksi taistelujen molemmat osapuolet vetävät etulinjansa pääkaupungin Groznyin ulkopuolelle ja ryhtyvät valvomaan yhteispartioin järjestystä kaupungissa.

Tihomirov varoitti neuvottelujen jälkeen "kolmannesta voimasta", joka on romuttanut aiemmat rauhanpyrkimykset. Yritimme tosin varmistaa, ettei tuo kolmas voima ilmestyisi tuhoamaan sopimusta, Tihomirov sanoi.

Tshetsheenien kanssa aselevosta sopinut erityislähettiläs Aleksandr Lebed palasi tänään Moskovaan, jossa hän aikoi omien sanojensa mukaan ravata presidentti Boris Jeltsinin. Presidentin edustajan mukaan Jeltsin odottaa Lebediltä ensin kirjallista selvitystä solmitusta sopimuksesta ja tapaa erityislähettiläänsä vasta ensi viikon alussa.

Presidentti Jeltsin sanoi tv-haastattelussa eilen, ettei hän ole täysin tyytyväinen Lebedin toimiin Tshetsheniassa. Lebed kuitenkin vakuutti tänään, että hänellä on tarvittavat valtuudet tehtäviensä loppuunsaattamiseen.

Itar-Tassin mukaan Lebed kertoi matkustavansa huomenna takaisin Tshetsheniaan allekirjoittamaan poliittisen sopimuksen tshetsheenisissien kanssa.

Tshetsheenien johtaja Zelimhan Jandarbijev kehui tänään Lebedin ja Mashadovin solmimaa aselepoa ja sanoi sen tarjoavan todellisen mahdollisuuden "järjettömän sodan" lopettamiseen, kertoi Interfax.

Taistelut taukosivat

Tuorein tulitauko astui Tshetsheniassa voimaan tänään kello 11 Suomen aikaa. Molempien osapuolien mukaan sopimusta noudatettiin hyvin, vaikka Groznyissa kuultiin vielä hajanaista ammuskelua. Venäjän Tshetsheniassa olevat joukot valmistautuivat vetäytymään Tshetshenian eteläiseltä vuoristoalueelta osana eilen solmittua rauhansopimusta, kertoi uutistoimisto Interfax venäläisjoukkojen johtoa lainaten.

Venäläisjoukkojen on vetäydyttävä tasavallan lounaisosan alueilta maanantaihin mennessä ja eteläiseltä Shatoin alueelta torstaihin mennessä, kertoi Interfax. Näihin määräaikoihin pääseminen on erittäin vaikeaa, joten vetäytyminen on aloitettu ilman viivytyksiä, kertoi eräs venäläisvirkailija.

Venäläisten uutistoimistojen mukaan valmistelut on myös aloitettu tshetsheenien ja venäläisten yhteisten valvontayksiköiden perustamiseksi Tshetshenian pääkaupunkiin Groznyiin. Yhteisjoukkojen on määrä valvoa kaupungin turvallisuutta.

Tshetsheenisissien edustajan Movladi Udugovin mukaan Groznyissa oli melko rauhallisesta ennen tulitauon voimaanastumista. Hän syytti ammuskelusta venäläisiä tarkka-ampujia, joilla ei ole radioyhteyttä komentajiinsa.

EU huolissaan

Euroopan unioni sanoi olevansa erittäin huolissaan Tshetshenian tilanteesta ja erityisesti siviiliväestön asemasta alueella. Puheenjohtajamaa Irlanti valitti viidentoista EU-maan puolesta antamassaan lausunnossa lisääntyneitä siviileihin kohdistuneita hyökkäyksiä ja kehotti molempia osapuolia varmistamaan, että ihmiset pääsevät palaamaan koteihinsa ja elämään turvallisissa oloissa.

EU toivotti tervetulleeksi tiedot venäläisten ja tshetsheenien uusista neuvotteluista. Unioni toisti kantansa, jonka mukaan neuvottelut ovat "ainoa keino saavuttaa kestävä poliittinen ratkaisu Tshetshenian tilanteeseen".
(STT-Reuter-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.