Mainos

Venäjän ja Valko-Venäjän kumppanuus rakoilee

Venäjän ja Valko-Venäjän välit ovat kiristyneet pahasti Valko-Venäjän vaalien alla. Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on videoblogissaan kyseenalaistanut Valko-Venäjän vaalien demokraattisuuden jo etukäteen ja syyttänyt presidentti Lukashenkaa Venäjä-vastaisuuden lietsomisesta.

Viimeisin pommi on ollut Kremlin julkisuuteen päästämä tieto, jonka mukaan Venäjä saattaisi joulukuussa jättää Valko-Venäjän vaalituloksen tunnustamatta.

Venäjän tuen menetys olisi valtava isku Euroopan viimeiseksi diktaattoriksi sanotulle Aleksandr Lukashenkalle. Lukashenkan Valko-Venäjä on taloudellisesti täysin riippuvainen Venäjästä muun muassa öljyn, viennin ja suoran taloustuen takia.

Venäjä tukee Valko-Venäjää vuosittain noin viidellä miljardilla dollarilla. Valko-Venäjän talous on lisäksi hyvin vientipainotteinen, ja sen teollisuuden elinehto on läheinen kumppanuus Venäjän kanssa.

50 prosenttia Valko-Venäjän viennistä tulee Venäjälle. Se tarkoittaa autoja, traktoreita ja teollisuustuotteita. Toiset 50 prosenttia suuntautuu Euroopan unioniin, mutta ne ovat öljynjalostustuotteita, joihin tarvitaan Venäjän öljyä.

Valko-Venäjän presidentinvaalit järjestetään joulukuun 19. päivä. Niissä Aleksandr Lukashenka pyrkii neljännelle kaudelle. Hänen voittoaan pidetään jo varmana, ei pelkästään vaalivilppiepäilyjen takia: Uskottavaa vastaehdokasta vaaleissa ei yksinkertaisesti ole.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.