Mainos

Venäjän ja EU:n välille toivotaan yhteistyötä elintarviketarkastuksiin

Eviran ylitarkastaja Anne Fagerlund toivoo EU:n ja Venäjän välille parempaa yhteistyötä elintarvikkeisiin liittyvien vierasaineiden tutkimuksessa.

Elintarvikevalvonnassa ja erityisesti lihavalvonnassa Suomessa on käytössä EU:n vierasainevalvonta, johon sisältyy yleisesti käytettävien lääkeaineiden ja niiden jäämien tutkiminen. Myös kiellettyjä aineita ja ympäristömyrkkyjä tutkitaan lihasta. Fagerlund kertoo, että Venäjälle vaatimukset vierasainetutkimuksille eivät ole samat.

- On sellaisia antibiootteja joita ei edes EU:n alueella tutkita, koska sellaista menetelmää ei ole ja ilmeisesti Venäjällä on. On myös muutamia antibiootteja, joita Venäjä vaatii tutkimaan, mutta niitä ei tutkita Suomessa, koska niitä ei käytetä. Jos aletaan puhumaan tietyistä aineista, joita koko EU:ssa ei ole ja venäjä vaatii niiden tutkimista. Venäjän ja EU:n pitäisi sopia vastaavuusperiaatteista, lisää Fagerlund

Fagerlund kertoo, että Suomessa ja EU:ssa tutkitaan niitä aineita, joita käytetään paljon. Viime vuonna Atrian sian- ja naudanlihan vientirajoitukseen johtanut antibioottilöydös voi Fagerlundin mukaan johtua esimerkiksi laboratoriomenetelmien erilaisuudesta.

- Normaaleita syitä voi olla esimerkiksi se, että laboratoriomenetelmä voi olla herkempi, jolloin aineen pitoisuus voi olla pienempi ja se näkyy. Onhan sekin tietenkin mahdollista että seulaan jää joku aine, joka meiltä on mennyt läpi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.