Mainos

Venäjän ja EU:n välillä kiistaa Kaliningradista

Venäjän ja EU-maiden välejä hiertää edelleen kysymys Kaliningradin asukkaiden matkustusoikeuksista. Itämeren maiden huippukokouksessa Pietarissa Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi, että Venäjä tekee kaikkensa turvatakseen kansalaistensa oikeudet.

Venäjä ei hyväksy EU:n lähtökohtaa, että miljoonalla Kaliningradin asukkaalla on oltava viisumi, kun he matkustavat Liettuan tai Puolan kautta muualle Venäjälle. Venäjä ei luota siihen, että viisumikäytäntö on EU:n puolella tarpeeksi joustava. Pelkona on, että Kalingradin asukkaat jäävät eristyksiin muusta maasta. Alue jää saarekkeeksi EU:n keskelle, kun Liettua ja Puola vuonna 2004 liittyvät unioniin.

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) sanoi, että Kalingradin tilanteesta keskustellaan vielä EU-maiden kesken Sevillan huippukokouksessa juhannuksena. EU ei ainakaan vielä ole innostunut Venäjän tarjoamasta mallista, jossa kaliningradilaisia kuljettaisivat suljetut junat, kuten Suomessa Porkkalan miehityksen aikoina.

-Hyvin tarkkaan pitää harkita, ennen kuin sellaiseen ratkaisuun mennään, Lipponen sanoi.

Kokouksen päätteeksi Venäjän pääministeri Mihail Kasjanov luovutti symbolisesti Lipposelle ruorin ja kompassin, merkiksi siitä, että Suomi ottaa heinäkuun alussa Itämeren neuvoston puheenjohtajuuden. Huippukokous Itämeren maiden kesken järjestettiin nyt neljännen kerran. Seuraava on määrä pitää Virossa kahden vuoden kuluttua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.