Mainos

Venäjän ja EU:n kisa vaikutusvallasta Balkanilla kiihtyy

Kosovon itsenäistymisjulistusta odotetaan melko pian Serbian vaalien jälkeen.

Venäjän ja Euroopan unionin kisa vaikutusvallasta Balkanilla näyttää vain kiihtyvän, mitä lähemmäs Kosovon odotettu itsenäistymisjulistus käy.

Venäjän presidentti Vladimir Putin toisti tänään, että hän vastustaa tiukasti Kosovon yksipuolista itsenäistymistä. Samalla Putin allekirjoitti Serbian presidentin Boris Tadicin kanssa sopimuksen Venäjän ja Serbian energiayhteistyöstä.

EU aikoo puolestaan ensi maanantain ulkoministerikokouksessa käynnistää tekniset neuvottelut viisumivapaudesta Serbian kanssa. EU yrittää näin osoittaa tukeaan Tadicille ennen maan presidentinvaalien ratkaisevaa toista kierrosta ensi viikon sunnuntaina.

Maltillinen Tadic on vaarassa hävitä vaalit kansallismieliselle radikaalille Tomislav Nikolicille, joka suhtautuu EU:hun epäillen. Kumpikaan ehdokas ei ole kuitenkaan halukas luopumaan Kosovon maakunnasta, joka heidän mielestään on olennainen osa Serbiaa. Albaanienemmistöinen Kosovo on jo pitkään havitellut itsenäistymistä.

Maanantaina ei kuitenkaan mitä ilmeisimmin allekirjoiteta EU:n ja Serbian yhteistyösopimusta, joka mahdollistaisi Serbialle EU-jäsenyyden hakemisen.

Hollanti vastustaa allekirjoitusta, koska sotarikoksista syytettyä serbikenraalia Ratko Mladicia ei ole toimitettu Haagin sotarikostuomioistuimeen. Muut jäsenmaat ovat jo enemmän tai vähemmän valmiit luistamaan pidätysvaatimuksesta yhteistyösopimuksen ehtona.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.