Mainos

Venäjän it-yrityksiltä puuttuu osaajia ja pääomaa

Tietotekniikan matka yhdeksi Venäjän tärkeistä toimialoista on kivinen. Nuori ala kamppailee työvoima- ja pääomaongelmien hetteikössä.

Maailman markkinoilla Venäjän it-osaamisesta on nähty vain häivähdys. Pari vuotta sitten ohjelmistotuotteiden osuus Venäjän lähes 200 miljardin euron viennistä oli vaivaiset puoli prosenttia.

Ongelmallista Venäjän it-alan kannalta on, että siltä puuttuu kansainvälisesti tarvittavia kilpailuetuja, sanoo tutkija Riku Kärkkäinen Lappeenrannan yliopistosta. Alan kasvua hyydyttävät muun muassa työvoimapula ja työvoiman kalleus.

Toimiala on myös esimerkiksi Pietarin alueella hämmästyttävän rajoittunut. Valtaosa firmoista on joko ohjelmistofirmoja tai it-palvelujen tarjoajia, mutta laitevalmistajat ja tavarantoimittajat puuttuvat.

Suuri ongelma on yritysten pieni koko ja vähäiset resurssit. Yrityksillä on heikot pääomavarat eikä juuri riskipääomaa. Lisäksi lainojen hankkiminen pankeista on hankalaa ja kallista. Valtaosa yrityksistä elää kädestä suuhun, jolloin kasvu- ja kehittämismahdollisuudet ovat vaatimattomat.

Kasvulle ei näy rajoja

Venäjällä it-markkinat kasvavat kuitenkin huimaa vauhtia.

Kotimainen kysyntä on vahvaa ja kehittyy kansainväliseen suuntaan. Ulkomaisten yritysten ilmaantuminen kasvattaa kilpailua ja auttaa paikallisia yrityksiä kehittämään toimintojaan.

Venäjän hallitus on määritellyt Pietarin tietotekniikan erikoistalousalueeksi. Suomalaiset tutkijat pitävät Pietarin alueen mahdollisuutta nousta Venäjän it-alan veturiksi epätodennäköisenä, kasvu keskittynee Moskovaan.

- Mutta maailmalla ei riitä, että hyppää kolme metriä, jos toiset hyppäävät kymmenen metriä, selventää lappeenrantalainen professori Juha Väätänen ja viitaa esimerkiksi Intian huimaan etumatkaan kansainvälisillä it-markkinoilla.

On riski, että Venäjällä jää kehittymättä keskitason teollisuus, koska Aasia on niin paljon kilpailukykyisempi.

Venäjän talous on yksipuolisesti nojannut ehtyvien luonnonvarojen öljyn, kaasun ja metallien varaan. Maan hallitus onkin innokas kehittämään uusia toimialoja kestävän talouskasvun takaamiseksi.

Inflaatio jyllää, kustannukset karkaavat

Väätänen vahvistaa, että uuden yritystoiminnan syntyminen on siirtymätaloudessa äärimmäisen tärkeää.

Inflaatio on karannut Venäjällä käsistä, ja moni yritys menettää kustannuksien kautta kilpailukykyään. Vastalääkkeeksi on tarjolla tietotekniikan kaltaisia uusia toimialoja, jotka ovat vähemmän riippuvaisia kustannuskehityksestä.

Väätäsen mukaan Venäjällä kilpailukyky on heikentynyt kaikilla muilla teollisuudenaloilla paitsi raaka-aineen viejillä. Elintarviketeollisuudessa ollaan lähes samassa tilanteessa kuin ennen vuoden 1998 talouskriisiä. Peruselintarvikkeita kannattaa ostaa ulkomailta, koska ne saa sieltä halvemmalla. Lisäksi palkat nousevat, mutta tuottavuus ei.

Väätänen ja Kärkkäinen ovat mukana Suomen Akatemian kolmivuotisessa tutkimushankkeessa, jossa tarkastellaan Venäjän huipputekniikan yritysten innovatiivisuutta. Mukana on kolmisensataa yritystä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.