Mainos

Venäjän ilmavoimille ohjeet välttää ilmatilaloukkauksia

Uudet ohjeet kertovat selkeästi lentokoneiden miehistöjen tehtävät lentojen aikana.

Venäjän ilmavoimille on annettu uudet ohjeet, joissa käsketään muun muassa välttämään muiden valtioiden ilmatilojen loukkaamista. Teknillispainotteiset ohjeet koskevat lentoja, jotka lennetään Suomenlahden yli Venäjälle kuuluvalle Kaliningradin erityisalueelle. Ohjeista kertoi Venäjän ilmavoimien komentaja Vladimir Mihailov uutistoimisto Interfaxille.

Puolustusvoimien tiedotusjohtaja Jyrki Iivonen arveli, että kyseessä on vanha juttu. Ohjeet välttää ilmatilanloukkauksia annettiin jo kesällä viime loukkausten jälkeen.

- Minusta se on vanha juttu. Sen viimeisimmän todennetun loukkauksen jälkeen annettiin ohjeet kesällä. Ei tunnu millään lailla siltä, että tämä olisi uusi asia, Iivonen sanoi.

Elokuun jälkeen venäläisiä Suomen ilmatilanloukkauksia ei ole tapahtunut, Iivonen kertoi.

Mihailovin mukaan ohjeet kertovat selkeästi lentokoneiden miehistöjen tehtävät lentojen aikana. Ohjeita on noudatettava kaikkien puolustusministeriön alaisuudessa lentävien koneiden, jotka lentävät Kaliningradiin tai sieltä pois. Muun muassa lentojen radioseurantajärjestelmää ja navigointia tehostetaan.

Venäjän puolustusministeriön lähde kertoi Interfaxille, että uusien ohjeiden laatiminen tuli ajankohtaiseksi sen jälkeen, kun Venäjän ilmavoimien SU-27-hävittäjä putosi syyskuussa Liettuaan loukattuaan ensin maan ilmatilaa. Tätä ennen venäläiskoneet olivat loukanneet toistuvasti myös Suomen ja Viron ilmatiloja.

Pääministerit selvittelivät

Venäjän tekemät Suomen ilmatilan loukkaukset tulivat julki 19. toukokuuta. Alueloukkauksia oli tapahtunut aiemminkin, mutta talven ja kevään aikana niiden määrä oli kasvanut. Ilmatilanloukkauksia oli tapahtunut kaikkiaan 15.

Suomen ja Venäjän pääministerit tapasivat alkukesällä selvitelläkseen tapauksia. Venäjä ei tuolloin suoraan myöntänyt loukanneensa Suomen ilmatilaa, mutta oli halukas etsimään keinoja lentotarkkuuden parantamiseksi.

Elokuussa Suomen ilmatilaa loukkasi jälleen venäläinen sotilas-Tupolev, joka lensi Suomen alueella noin 17,5 kilometrin matkan. Syvimmillään kone oli Porvoon edustalla Suomen puolella noin 1,2 kilometrin verran. Uutistoimisto Interfax kertoi pian tapauksen jälkeen, että Venäjän puolustusministeriön nimettömänä pysytellyt viranomainen myönsi tapauksen.

(MTV3-STT-Itar-Tass-BNS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.