Venäjän erämaametsät hupenevat

Venäjän luonnontilaiset erämaametsät on kartoitettu. Pääosin venäläisten ympäristöjärjestöjen ja tiedemiesten voimin toteutettu suururakka on ainoalaatuinen maailmassa.

Tarkkoihin satelliittikuviin perustuva selvitys kertoo, että laajoja - yli 50 000 hehtaarin suuruisia - koskemattomia metsäalueita on Venäjällä liki 290 miljoonaa hehtaaria eli runsas neljännes maan metsäalasta. -Legenda Venäjän loputtomista metsistä on valitettavasti vain legenda. Erämaametsät kutistuvat vähitellen, amerikkalaisen World Resources Institute (WRI) -tutkimuslaitoksen koordinaattori Lars Laestadius sanoi Helsingissä tänään.

WRI oli alullepanijana kansainvälisen rahoituksen turvin toteutetussa hankkeessa, jonka tarkoitus on tuottaa tieteellisen tarkkaa tietoa metsänkäytön suunnitteluun. -Nyt ei tarvitse riidellä kartoista, vaan voidaan riidellä niiden käytöstä, Laestadius summasi työn tarkoitusta "Atlas of Russia's Intact Forest Landscapes" -teoksen esittelytilaisuudessa.

Atlaksesta on hänen mukaansa apua yhtä hyvin ympäristöjärjestölle kuin metsäyhtiölle: Ympäristöväki voi vedota sen tietoihin perustellessaan suojeluvaateitaan. Metsäyhtiö voi puolestaan suunnitella tehdasinvestointinsa alueelle, jossa metsät ovat ennestään talouskäytössä.

Samanlaisia kartoituksia aiotaan tehdä muuallakin maailmassa, mm. Kanadassa ja Indonesiassa.

Venäjällä sijaitsee neljännes maailman metsämaista. Erämaametsiä on eniten Itä-Siperiassa, jossa 39 prosenttia lasketaan sellaisiksi. Satelliittikuvat paljastavat kuitenkin, että maailman mittakaavassa ainoalaatuista Siperian taigaa pirstovat muun muassa öljykentät ja kaivosalueet.

Vähiten erämaa-alueita löytyy Venäjän Euroopan-puoleisesta osasta - yhdeksän prosenttia.

Erämaametsiksi kartoituksessa on laskettu kaikki ne yli 50 000 hehtaarin suuruiset alueet, joissa ihmisen kädenjälki - rakennukset, tiet, öljykentät, kaivokset tai aukkohakkuut - ei näy.

Hehtaarirajan takana on ajatus, että sitä pienemmille alueille ihmisen toiminnan vaikutus tunkeutuu tavalla tai toisella kuten saasteina. -Suomessa on vaikea ymmärtää, että (suojelussa) koolla - sillä onko kyse kymmenestä hehtaarista vai sadasta hehtaarista - on merkitystä, Luonto-Liiton Venäjä-koordinaattori Olli Turunen huomautti.

Ympäristöjärjestöt ovat arvostelleet ulkomaisia puutavarayhtiöitä, jotka ostavat Venäjältä luonnonsuojelullisesti arvokkailta alueilta hakattua puutavaraa. Suomi ostaa järjestöjen mukaan noin kolmanneksen Venäjän raakapuuviennistä.

Metsäatlaksen tekoon osallistuneen venäläisen metsätuntijan Dmitri Aksenovin viesti suomalaisyrityksille oli varovaisen diplomaattinen. -Kannattaa miettiä kahdesti, ennen kuin etenee.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat