Mainos

Venäjän duuma hyväksyi ydinjätteen tuonnin

Venäjä on hyväksynyt ydinjätteen maahantuonnin sallivan lain. Laki meni läpi parlamentin alahuoneen duuman kolmannessa eli ratkaisevassa käsittelyssä. Ydinjätteen tuontilupa ulkomailta ja jätteen varastointi on herättänyt ristiriitoja niin Venäjällä kuin muissakin maissa. Ydinjätteen tuonnille on saatava vielä Venäjän liittoneuvoston päätös. Lain vahvistaa presidentti Vladimir Putin, joka tukee sen hyväksymistä.

Venäläinen ydinvoimala.

Esityksen puolesta äänesti 243 kansanedustajaa, sitä vastusti 125 edustajaa ja seitsemän pidättäytyi äänestyksestä. Lain kannattajien mukaan Venäjä voi seuraavan 10 vuoden aikana tienata 20 miljardia dollaria (liki 140 miljardia markkaa) jälleenkäsittelyllä. Rahat auttaisivat Venäjää puhdistamaan ydinjätteistä saastuneita alueita. Vastustajien mielestä laki muuttaisi Venäjän ydinjätteen kansainväliseksi kaatopaikaksi. Lisäksi vastustajat pelkäävät, että ydinjätekauppa vain rikastuttaa korruptoituneita virkamiehiä.

-Tämänpäiväinen äänestys on historiallinen. Sata miljoonaa venäläistä vastustaa lakia ja vain 500 byrokraattia kannattaa sitä - heistä 300 istuu täällä parlamentissa ja loput 200 ovat virkamiehiä, jotka saavat rahat, sanoi lakia tiukasti vastustanut Jabloko-puolueen johtaja Grigori Javlinski. Venäjän atomienergiaministeriön ajaman suunnitelman mukaan Venäjä toisi maahan noin tuhat tonnia käytettyä ydinpolttoainetta vuodessa. Määrä on suunnilleen sama kuin mitä Venäjän ja Ukrainan ydinvoimalat tuottavat yhteensä.

Ukraina toimittaa jo nykyisin käytetyt ydinpolttoainesauvat Venäjälle jälleenkäsittelyyn. Ydinpolttoaine on tarkoitus varastoida vuoteen 2021 asti, minä aikana Venäjä parantaa jälleenkäsittelylaitostensa tasoa. Jälleenkäsittelyn on tarkoitus alkaa sen jälkeen ja kestää noin 20 vuotta. Venäjä havittelee polttoainetta mm. Intiasta, Iranista, Kiinasta, Taiwanista, Japanista ja itäisestä Euroopasta. Parlamentin ylähuoneen eli liittoneuvoston on vielä hyväksyttävä lakiesitys ennen kuin se menee presidentti Vladimir Putinin allekirjoitettavaksi. Liittoneuvosto hyväksyy yleensä nopeasti hallituksen ehdotukset, mutta nyt puhemies Jegor Strojev varoitti, että neuvosto aikoo tutkia tämän esityksen tarkasti. Hän huomautti, että suuri yleisö vastustaa esitystä laajasti.

(STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.