Mainos

Venäjän duuma hyväksyi kiistellyn järjestölain

Venäjän johto on perustellut kansalaisjärjestöjen toiminnan valvonnan tiukentamista kansallisen turvallisuuden nimissä.

Venäjän parlamentin alahuone duuma on hyväksynyt kiistellyn kansalaisjärjestölain.

Kolmannessa ja lopullisessa käsittelyssä laki hyväksyttiin äänin 357-20. Lakiesitystä muutettiin presidentti Vladimir Putinin aloitteesta kesken käsittelyn sen jälkeen kun sitä oli arvosteltu ulkomailla kansalaisoikeuksia kaventavaksi. Seitsemän edustajaa pidättäytyi äänestyksestä.

Venäjän johto on perustellut kansalaisjärjestöjen valvonnan tiukentamista muun muassa tarpeella varjella kansallista turvallisuutta terroristeilta, vakoojilta ja ulkoisilta poliittisilta voimilta, jotka pyrkivät horjuttamaan yhteiskuntajärjestystä.

Uuden lain turvin kansalaisjärjestön toimintaan voidaan puuttua, jos se uhkaa "Venäjän itsemääräämisoikeutta, itsenäisyyttä, alueellista loukkaamattomuutta, kansallista yhtenäisyyttä, kulttuuriperintöä tai kansallisia etuja".

Arvostelijat pelkäävät lain kaventavan demokratiaa maassa.

- (Lain) epätäsmällisten tulkintojen nojalla voidaan kieltää mikä tahansa kansalaisjärjestön toiminta Venäjällä, arvioi Sova-tutkimuslaitoksen edustaja Aleksandr Verhovski uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

- Laki vahvistaa byrokratian käskyvaltaa kansalaisyhteiskunnan yli sen sijaan että se vahvistaisi kansalaisyhteiskunnan mahdollisuuksia pitää silmällä byrokratiaa, sanoi lakia vastaan äänestänyt duuman kommunistiedustaja Oleg Smolin.

Lain voimaantulo vaatii vielä parlamentin ylähuoneen hyväksynnän ja Putinin allekirjoituksen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.