Mainos

Venäjän duuma hyväksyi budjettiesityksen

Kommunistien ja kansallismielisten hallitsema Venäjän parlamentin alahuone, duuma, hyväksyi tänään ylivoimaisella enemmistöllä ensi vuoden tiukan talousarvion ensimmäisessä käsittelyssä. Duuma antoi siten äänin 303-65 tukensa hallituksen pyrkimyksille talouden saamiseksi kuiville. Budjetti on hyväksyttävä neljässä käsittelyssä duumassa ja sen jälkeen parlamentin ylähuoneessa eli liittoneuvostossa. Toinen käsittely järjestetään tiettävästi tammikuun puolivälissä.

Äänestystulos oli selvä luottamuksenosoitus pääministeri Jevgeni Primakoville, jonka kannattajat ja vastustajat ovat yhtä mieltä siitä, että budjetti on tiukin neuvostoaikojen jälkeen. Primakov oli ennen budjettikeskustelun alkamista uhannut hallituksen erolla, ellei parlamentti hyväksy budjettia.

Budjetti pitää sisällään säästöohjelman, jonka tarkoituksena on palauttaa sijoittajien luottamus Venäjään. Budjetissa menoihin on varattu 575 miljardia ruplaa eli runsaat 161 miljardia markkaa ja tuloja on noin 474 miljardia ruplaa. Julkistalouden 101,5 miljardin ruplan alijäämän arvioidaan olevan noin 2,5 prosenttia kansantulosta eli alle puolet tämänvuotisesta.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Primakov tähdensi, että budjetin on oltava tiukka ja että sen on pohjauduttava kotimaisiin varoihin. Hän vaati puheessaan duumassa parlamenttia hyväksymään budjetin pikaisesti, jotta hallituksella olisi paremmat neuvottelulähtökodat Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa käytävissä keskusteluissa.

Budjetti rakentuu sen varaan, että Venäjä saa ulkomailta 7-8 miljardia dollaria eli 35-50 miljardia markkaa lisärahaa, josta ei kuitenkaan vielä päästy sopimukseen lainanantajien kanssa. Primakovin mukaan sopimus IMF:n kanssa on elintärkeä ulkomaisen lisärahan saannin turvaamiseksi.

Myös Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on asettanut uskottavan budjetin ehdoksi sille, että se vapauttaa Venäjälle suunnatun rahoituspaketin, joka on ollut jäissä talouskriisin alusta elokuusta alkaen.
(STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.