Mainos

Venäjän duuma hyväksyi budjetin

Venäjän uusi budjetti antaa melkoisen lisäpanostuksen puolustusmenoihin.

Venäjän Kfor-joukkoja

Venäjän duuma on hyväksynyt kiistellyn ensi vuoden budjetin. Budjettiesitys lupaa lisää rahaa terveydenhoitoon, koulutukseen ja presidentti Vladimir Putinin toivetta noudattaen armeijalle, jolle kaavaillaan palkankorotuksia ja uutta tekniikkaa.

Tulo- ja menoarvio hyväksyttiin parlamentin alahuoneen ratkaisevassa toisessa käsittelyssä luvuin 297-126. Budjettiesitystä vastustaneiden kommunistien mielestä ruplia ei ole osoitettu tarpeeksi venäläisten elinolojen kohentamiseen eikä maan turvallisuuden takaamiseen. Budjetin kolmatta käsittelyä pidetään muodollisuutena.

Öljyn maailmanmarkkinahinnan laskun on uumoiltu syövän budjetin tulopuolta ennakoitua enemmän. Venäjän valtiovarainministeri Aleksei Kudrin vakuutti, että maa kykenee suoriutumaan ensi vuonna neuvostoajalta periytyvän ulkomaisen valtionvelan koroista ja kuoletuksista, vaikka öljyn hinta laskisi reippaasti 18,5 dollariin tynnyriltä. Hän ennusti uutistoimisto Itar-Tassille, että öljyn hinnanlasku jää väliaikaiseksi.

Valtionvelan maksuun on varattu noin 290 miljardia ruplaa eli 75 miljardia markkaa. Sosiaalimenoihin aiotaan satsata noin 95 miljardia markkaa, puolustusvoimiin reilut 60 miljardia ja turvallisuudesta vastaaviin sisäministeriön ja turvallisuuspalvelujen menoihin vajaat 40 miljardia.

Jos budjettilaskelmat eivät petä, Venäjän valtiontaloudessa kirjattaisiin ylijäämäinen vuosi. Ylijäämän ennustetaan olevan noin 180 miljardia ruplaa eli 40 miljardia markkaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.