Mainos

Venäjän duuma: Georgialaiset murhasivat poliitikon

Venäjällä tutkitaan entisen kansanedustajan Ruslan Jamadajevin murhaa. Ainakin duumassa tekijäksi epäillään ammattitappajaa tai sotilasta, jolla olisi mahdollisesti yhteyksiä Georgiaan.

- Mielestäni tutkinnan eri vaihtoehdoista ei tule sulkea pois georgialaisjälkiä, sanoi duuman ylähuoneen varapuhemies Aleksandr Torshin.

Tshetshenialainen poliitikko Jamadajev ammuttiin eilisiltana, kun hänen autonsa seisoi punaisissa valoissa Moskovan keskustassa. Jamadajev kuoli heti, ja hänen seurassaan ollut Tshetshenian entinen sotilaskomentaja Sergei Kizjun haavoittui vakavasti.

Taustalla Tshetshenia tai Georgia

Murhan on arveltu liittyvän Jamadajevin vaikutusvaltaiseen veljeen Sulimiin, joka on johtanut näkyvästi omaa pataljoonaa Georgian sodan aikana. Hänen joukkonsa ovat osallistuneet Georgian joukkojen karkottamiseen Tshinvalista.

Venäläisissä tiedotusvälineissä on spekuloitu myös Tshetshenian presidentin Ramzan Kadyrovin mahdollisesta osallisuudesta murhaan. Hän saattaa pitää vaikutusvaltaisia Jamadajevin veljeksiä poliittisena uhkana asemalleen.

Jamadajevin veljekset ovat Tshetsheniassa ainoat tahot, jotka voivat tarjota poliittista vastusta presidentti Kadyroville. Heidän poistumisensa kisasta varmistaisi vallan pysymisen Kadyrovin käsissä.

Tshetsheniassa pidetään parlamenttivaalit 12. lokakuuta. Duuman varapuhemies Torshin kiisti kuitenkin jyrkästi tällaiset väitteet.

- Juuri Kadyrov tätä surmaa nyt kaikkein vähiten kaipaa, Torshin sanoi ja muistutti Kadyrovien ja Jamadajevien sukujen toimineen yhteistyössä vuosikausia.

Tappajalla ehkä erikoisjoukkojen tausta

Duumassa heitettiin esiin myös epäily, jonka mukaan tappajalla olisi armeijan tausta tai koulutus.

- Sen perusteella kuinka Jamadajevia seurattiin näyttää siltä, että hyökkääjä oli varsin osaava ja hänellä oli sellaisia taitoja, joita opitaan tietyissä erikoisjoukoissa. Hän toimi ammattimaisesti, arvioi duuman turvallisuusvaliokunnan jäsen Aleksandr Gurov.

Myös murhapaikkaa, Smolenskajan rantakatua Moskovan keskustassa Valkoisen talon lähistöllä, Gurov pitää viestinä viranomaisille.

- He haluavat kertoa pystyvänsä tekemään mitä haluavat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.