Mainos

Venäjän duuma ei luota laajentuvaan Natoon

Venäjän duuma katsoo maan turvallisuuden heikkenevän Naton itälaajentumisen myötä. Duuma uhkaakin vastatoimilla, jos se katsoo Naton rikkovan lupauksiaan.

Venäjän parlamentin alahuone duuma on tehnyt oman arvionsa Naton laajenemisesta. Sen kannanotto noudattelee pääpiirteittäin Venäjän virallista poliittista linjaa, mutta esittää asiat suoremmin kuin ulkoministeriö.

Duuma pelkää Euroopan turvallisuuden ja tasapainon järkkyvän, kun mm. kolme entistä neuvostotasavaltaa Viro, Latvia ja Liettua liittyvät Naton jäseneksi. Duuman mukaan Naton kaluston tuominen Venäjän rajalle on ristiriidassa Venäjän ja Naton uusien suhteiden kanssa.

Duuman kannanotossa heijastuu ennen kaikkea se epäluottamus, jota Venäjällä nyt Natoa kohtaan tunnetaan. Duuma uhkaakin vastatoimilla, jos se katsoo Naton rikkovan lupauksiaan.

Kannanotto hyväksyttiin Putinin tukipuolueen Yhtenäisen Venäjän äänillä. Oppositiopuolueet, kommunistit, Vladimir Zhirinovskin johtamat liberaalidemokraatit ja Synnyinmaa vaativat paljon jyrkempää tekstiä. Hyväksytyssä kannanotossa sanotaan, että Venäjä voi tarkistaa omat sopimusvelvoitteensa, jos Nato ei ota huomioon venäläisten huolta Naton laajenemisesta.

Sopimuksista voidaan irtautua

Duuman suurimpana huolenaiheena on se, etteivät Naton uudet jäsenet Viro, Latvia, Liettua ja Slovenia ole allekirjoittaneet Euroopan tavanomaista aseistusta koskevaa sopimusta. Kansanedustajien mielestä Venäjän rajan tuntumaan on näin syntynyt harmaa vyöhyke, johon teoriassa voidaan tuoda vieraita joukkoja kuinka paljon tahansa.

Duuman mielestä Venäjän ja Naton suhteissa pitää lähteä kansainvälisen turvallisuuden lisäämisestä ja Euroopan aseistuksen kontrollista. Muussa tapauksessa kansanedustajat sanovat pyytävänsä presidenttiä tarkistamaan, olisiko joistakin kansainvälisistä sopimuksista irtauduttava. Presidenttiä saatetaan kehottaa myös tarkistamaan Venäjän puolustusoppia ja lisäämään ydinaseistusta.

Joka tapauksessa duuma kehottaa presidenttiä kutsumaan koolle Venäjän kansallisen turvallisuuden neuvoston, jotta siellä voidaan keskustella mahdollisesta uusien joukkojen sijoittamisesta Nato-maiden rajojen tuntumaan.

Duuman oppositio vaati paljon jyrkempää kannanottoa. Synnyinmaa-puolueen edustaja Valentin Varennikov oli kaikkein jyrkin. Hänen mielestään pitää sanoa suoraan, että Naton laajeneminen merkitsee uhkaa Venäjälle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.