Mainos

Venäjän budjetissa enemmän jaettavaa

Venäjän hallitus laskee valtion ensi vuoden tulo- ja menoarviossaan, että öljyn markkinahinta tuo valtiolle lisää tuloja. Lisärahasta suuri osa ohjataan puolustuksen kehittämiseen.

Venäjän hallitus on saanut valmiiksi ensi vuoden valtion tulo- ja menoarvionsa. Budjetti valmistui ilman kovia kädenvääntöjä.

Korkean öljyn maailmanmarkkinahinnan vuoksi rahaa oli jaettavaksi entistä enemmän. Suurin osa valtion tulojen kasvusta ohjataan puolustukseen ja turvallisuuden takaamiseen. Puolustusmenot kasvavat 28 prosenttia. Valtion varat opetukseen, kulttuuriin ja terveydenhoitoon kasvavat puolestaan inflaatiovauhtia hitaammin. Valtiovarainministeri Aleksei Kudrin vakuutti kuitenkin hallituksen istunnon päätyttyä, että kaikki sosiaali- ja terveysmenojen lisäyslupaukset toteutetaan sillä niiden maksaminen siirtyy entistä enemmän aluetasolle.

Kaikki ministerit eivät hallituksen istunnossa kuitenkaan kiittäneet budjettiesitystä. Yksi arvostelijoista oli puolustusministeri Sergei Ivanov. Hänen mukaansa puolustusmäärärahoilla ei voida toteuttaa armeijan uudistusta. Toinen budjettia arvostellut ministeri oli maatalousministeri Aleksei Gordejev. Maatalouden ja kalastuksen tuki vähenee nimittäin 10 prosenttia. Myös ympäristönsuojelumenoja vähennetään 15 prosenttia.

Öljytulot budjetin perustana

Venäjän valtion budjetin perustana ovat öljytulot ja niiden arvioidaan pysyvän ensi vuonnakin korkeina. Budjetti on tehty sillä olettamuksella, että venäläisen öljyn maailmanmarkkinahinta on ensi vuonna keskimäärin 28 dollaria tynnyriltä ja dollarin kurssi on noin 30 ruplaa. Budjetin tulopuoli on 3,3 triljoonaa ruplaa eli noin 98 miljardia euroa ja menot 254 miljardia ruplaa pienemmät.

Osa valtion öljytuloista siirretään vakausrahastoon siltä varalta, että öljyn hinta putoaa yllättäen. Talouden kokonaiskasvun uskotaan pysyvän suhteellisen vakaana. Ensi vuoden bruttokansantuotteen kasvuksi arvioidaan 6,3 prosenttia ja inflaatiovauhdiksi 7,5-8,5 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.