Mainos

Venäjän armeijan talousongelmista sikiää julmaa simputusta

Venäjällä on tänä vuonna tullut julki useita brutaaleja simputustapauksia, jotka ovat johtaneet uhriksi joutuneiden sotilaiden kuolemaan.

Ilmiön taustalla on muun muassa armeijan talousahdinko. Armeijaan kohdistuneiden budjettileikkausten pelätään vauhdittavan entisestään asevoimia piinaavaa korruptiota ja simputuskulttuuria.

Kärsijöiksi joutuvat erityisesti alokkaat, joilta esimiehet voivat vaatia jopa suojelurahaa.

- Asevelvollisen asema nyt on muuttunut paljon heikommaksi kuin takavuosina. Viime aikoina olen joutunut kohtaamaan sotilaita, jotka pyytävät kadulla minulta rahaa - ei votkaan eikä tupakkaan vaan saadakseen rahaa ruokaan, sanoo professori Sergei Poltorak Venäjän tiedeakatemiasta.

Tutkijan mukaan upseerit ottavat usein alokkailta maksua lomaoikeuksista. Heiltä voidaan vaatia myös suojelurahaa väkivallan uhalla. Erityisen houkuttelevaksi simputuksen tekee se, jos alokkaan vanhemmilla on rahaa - se nimittäin näkyy suoraan kutsuntaraportista.

Väkivaltainen simputuskulttuuri heijastuu myös armeijan itsemurhalukuihin. Venäjällä oman käden kautta kuoli viime vuonna lähes kaksisataa sotilasta, edellisvuotena jopa kolmesataa. Luvut ovat kaksi kertaa suuremmat kuin Yhdysvalloissa.

Katso Mirja Sipisen raportti Pietarista

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.