Venäjän armeija pahoissa talousvaikeuksissa

Armeijan nykytila Venäjällä hirvittää monia venäläisiä puolustusasiantuntijoita. Tutkijoiden mukaan Venäjän johtajat vakuuttavat julkisesti vahvaa tukea ja rahoitusta asevoimille, mutta todellisuudessa sotilaiden hyvinvointi on vaakalaudalla ja asevoimien julkinen arvostus pohjalukemissa.

Venäjän puolustusbudjettia on tänä vuonna leikattu eri lähteiden mukaan kahdeksasta prosentista jopa 20 prosenttiin, mutta ensi vuonna luvataan palata kasvukäyrälle. Lisäyksestä valtaosa menee kuitenkin kaluston modernisointiin samalla, kun miesvahvuutta aiotaan pudottaa yli sadalla tuhannella.

- Jos me jatkamme tätä puhetta, että armeijamme voi hyvin, vaikka se itse asiassa kurjistuu, siitä ei seuraa mitään hyvää. Armeijamme heikkenee, se menee moraalisesti pilalle eikä ikävä kyllä pysty suojelemaan meitä, arvioi Tiedeakatemian professori, puolustustutkija Sergei Poltorak.

- Voin kertoa esimerkkinä, että viime aikoina olen kohdannut usein sotilaita, jotka pyytävät minulta rahaa - ei edes votkaan ja tupakkaan vaan pelkästään ruokaan.

Armeijasosiologi, eversti Boris Podoprigora puolestaan kiistää armeijan olevan kriisissä, mutta myöntää että sinne on nykyään vaikea saada motivoituneita ammattilaisia. Hän näkisi mielellään armeijan määrärahojen nousevan selvästi ja kohdistuvan muun muassa palkkoihin.

- Ammattisotilaille ei tällä hetkellä ole riittävästi taloudellisia kannustimia. Se on pakko todeta.

Poltorak muotoilee asian jyrkemmin.

- Mielestäni maamme johtajat ovat viime vuosina tehneet kaikkensa, etteivät lahjakkaat ihmiset valitsisi armeijauraa.

Medvedev: Kriisi ei vaikuta aseistukseemme

Venäjän varapääministerin Sergei Ivanovin mukaan Venäjän puolustusbudjetti vuodelle 2010 tulee olemaan noin 24 miljardia euroa eli kasvua tähän vuoteen on liki kahdeksan prosenttia. Tänä vuonna budjetti on ollut 22 miljardin euron luokkaa, mistä noin 7,5 miljardia on käytetty varusteiden hankintaan ja ylläpitoon.

Ensi vuonna huomattavasti suurempi osa Venäjän puolustusbudjetista menee aseiden uudenaikaistamiseen. Hankkeesta on puhunut usein presidentti Dmitri Medvedev, jonka mukaan 30-90 prosenttia armeijan asekannasta uudistetaan vuosien 2011- 2020 välillä.

- Talouskriisillä on todella minimaalinen vaikutus varusteluumme tai aseiden tuotantoon, Medvedev vakuutti marraskuun puolivälissä. Medvedevin mukaan Venäjä pyrkii tasapainottamaan asetuotantoaan viennin ja oman armeijan välillä, mutta painopiste on kuitenkin oman armeijakaluston päivittämisessä.

Venäjä on lisäksi aikeissa lähiaikoina investoida viiteen uuteen Iskander-ohjuspatteriin, kolmeensataan moderniin panssariautoon, 30 helikopteriin, 28 pommikoneeseen, yhteen sotalaivaan sekä yhteentoista armeijan satelliittiin.

Korruptio yleistyy armeijassa

Sotilaiden arjen talousvaikeudet ovat lisänneet myös korruptiota armeijassa.

- Kun nuoret miehet tulevat sotakouluun, he näkevät siellä esimerkin: heidän kouluttajansa ottavat rahaa arvosanoista. Hyvin usein myös lomalle pääsystä täytyy maksaa upseereille. Ennen tällaista ei juuri ollut, mutta nykyään se on hyvin yleistä, Sergei Poltorak kuvailee.

Kiristykseen myötävaikuttaa myös se, että alokkaiden vanhempien asema näkyy helposti kutsuntaraporteista. Muun muassa pietarilainen Jevgeni kohtasi kasarmissaan kiristystä, joka vei hänet lopulta vankilaan sotilaskarkuruudesta.

- Ensin summa oli kolmetuhatta dollaria, sitten se nousi viiteen ja lopulta kymmeneen tuhanteen dollariin. Se on jo valtava summa, mutta sekään ei ostanut minulle vapautta simputuksesta, Jevgeni kertoo.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat