Mainos

Venäjän arkistot houkuttavat

Venäjän arkistojen avautuminen on tuottanut koko 1990-luvun jatkuvana virtana uutta tietoa lähihistoriastamme. Kohisuttavia paljastuksia ja väittämiä 'kotiryssistä', rahavirroista ja neuvostosuhteiden hoidosta. Väitteiden tukena on yleensä vain muutama asiakirja, josta vedetään sitten pitkälle meneviä johtopäätöksiä ja kohuotsikot ovat valmiit ,mutta myös täysin uutta tietoa löytyy.

Hienoimpia löytöjä Venäjän arkistoista on Elisabethin manifesti vuodelta 1742. Siinä keisarinna lupaa Suomelle itsenäisyyden. Tämä on täysin uutta, sillä tähän asti ei ole tiedetty, että Suomen itsenäisyyttä puuhattiin jo ennen 1700-luvun puoliväliä.

Arkistot kertovat myös neuvotteluista ennen YYA-sopimuksen solmimista 1947. Venäläisillä oli hieno tilanne, sillä he tiesivät täsmälleen mistä suomalaisosapuoli voi päättää. Arkistoasiakirja näet paljastaa, että joku Suomen hallituksesta vuoti neuvostoliittolaisille kaikki ne tiedot mitä Paasikivi oli Suomen neuvottelijoille antanut. Kuka, siitä asiakirjassa ei ole mainintaa.

Kaikkeen tietoon ei vieläkään päästä käsiksi, lukkojen takana ovat edelleen korkeimman tason ulko- ja sotilaspoliikka samoin kaikki turvallisuuspolitiikan asiakirjat.
(MTV3/Risto Rämö)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.