Mainos

Venäjältä tuotujen piraattitallenteiden määrä paisuu

Venäjältä ja Virosta arvioidaan tuodun noin 3,8 miljoonaa piraattitallennetta viime vuoden lokakuun ja tämän vuoden lokakuun välisenä aikana.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen arvion mukaan maahan on tuotu eniten cd-levyjä, noin kolme miljoonaa kappaletta. Piraattivideoelokuvia on tuotu 65 0000 kappaletta, PlayStation-piraatteja 130 000 kappaletta.

Piraattitallenteiden tulva on vain kasvanut. Aiemmin tehtyjen tutkimusten mukaan vuonna 1999 piraattitallenteita tuotiin maahan 1,9 miljoonaa kappaletta ja vuonna 2000 hiukan yli kolme miljoonaa kappaletta. Piraatteja tuovat maahan etupäässä Venäjällä tai Virossa matkailleet. Matkailijoiden tuoma piraattiäänitteiden määrä on yli 25 prosenttia äänitteiden laillisesta viime vuoden kokonaismyyntiluvusta.

Nykyisin Venäjältä ja Virosta tuodaan myös dvd-elokuvia piraatteina. Jopa suomalaista Rentun Ruusu -elokuvaa on voinut hankkia Venäjältä Kiinassa valmistettuna dvd:nä.

Venäjällä dvd-elokuvien tuotantokapasiteetti eli yli 20 miljoonaa kappaletta on kuitenkin pieni verrattuna cd:n yli 260 miljoonan tuotantokapasiteettiin. Mielipidetiedustelussa kuluttajien musiikkikokoelmien sisällöstä valmiita äänitteitä oli 70 prosenttia, itse kopioituja 20 prosenttia ja 10 prosenttia piraattikopioita.

Piraattien osuus oli muita suurempi rapin ja hiphopin kuuntelijoilla ja niillä, jotka olivat ostaneet yli 10 cd:tä vuodessa tai käyneet Venäjällä vuoden aikana.

Suomen Gallupilla mielipidekyselyn teettivät Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus yhdessä Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry:n ja Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teoston kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.