Mainos

Venäjältä tukea USA:lle ja Euroopalle

Venäjä kehotti USA:ta ja Eurooppaa pysymään lujana terrorismin vastaisessa taistelussa. Eilen julkaistulta nauhalta etsittiin vihjeitä Osama bin Ladenin tilanteesta ja uusista iskuista.

Venäjä kehotti tänään terrorismin vastaista koalitiota pysymään lujana al-Qaida-johtaja Osama bin Ladenin yrittäessä iskeä kiilaa Euroopan ja Yhdysvaltojen väliin.

EU:n tavoin myös Venäjä torjui bin Ladenin tarjouksen, jonka mukaan Eurooppa voisi elää terrorilta suojassa, jos se "lopettaa hyökkäykset muslimeja vastaan ja lakkaa sekaantumasta islamilaisten maiden asioihin". Venäjän ulkoministeriön edustaja vakuutti samalla, että Venäjä on aktiivisesti mukana terrorismin vastaisessa liittoumassa.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA ja lukuisat muut terrorismiasiantuntijat ovat analysoineet eilen julkistetun nauhan jokaista sanaa ja lausetta. Nauhalta on etsitty johtolankoja, jotka paljastaisivat jotain bin Ladenin psyykkisestä ja fyysisestä tilasta tai hänen rahatilanteestaan tai al-Qaidan miesvahvuudesta.
Samoin nauhalta on etsitty mahdollisiin uusiin terrori-iskuihin viittaavia koodisanoja.

- Bin Laden on sotataidon tuntija. Hänen periaatteenaan on "hajota ja hallitse". Hän yrittää hämätä länsimaiden johtajia ja ajaa länsimaiden suuren yleisön ja niiden johtajat vastakkain, arvioi turvallisuusanalyytikko Rohan Gunaratna uutistoimisto Reutersin haastattelussa Berliinissä.

- Hän on todennäköisesti iskemässä Eurooppaan, ja hänen viestinsä Euroopan kansoille ja johtajille on luultavasti tämä: No niin, minähän annoin teille mahdollisuuden solmia aselepo kanssani.

Päämääränä globaali pyhä sota

Britanniassa toimiva ruotsalainen terrorismiasiantuntija Magnus Ranstorp arvelee, että bin Ladenin sanoma puree eritoten Japanin ja Puolan kaltaisissa maissa, joilla "ei ole kokemusta ulkomaalaisperäisestä terrorismista omalla maaperällään ja joiden kansalaisia kauhistuttaa ajatus al-Qaidan kohteeksi joutumisesta".

Ranstorpin mukaan aselepotarjouksella - arabiaksi hudna - on muslimeille myös historiallista kaikupohjaa. Profeetta Muhammed käytti sitä saadakseen omille joukoilleen lisää aikaa ryhmittyä uudestaan ja voittaa lopulta vielä suurempi vihollinen.

Al-Qaida ei Ranstorpin näkemyksen mukaan ole muuttanut perimmäistä tavoitettaan: maailmanlaajuista pyhää sotaa "vääräuskoisia" vastaan.

Washington Post -lehden haastattelemat asiantuntijat huomauttavat, että Osama bin Laden käyttää järeää psykologisen sodankäynnin asetta vedotessaan suoraan eurooppalaisiin. Hänen propagandakoneistonsa ymmärtää läntisten demokratioiden luonteen, pyrkii hyödyntämään vallitsevaa eripuraa ja osaa levittää sanomaansa ympäri maailmaa jäämättä kiinni.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.