Mainos

Venäjältä sotakalustoa palestiinalaisille

Venäjä on pitänyt yllä diplomaattisuhteita Fatahin lisäksi Hamasiin. EU ja USA ovat luokitelleet Hamasin terroristijärjestöksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on luvannut täyden tukensa palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille.

- Vakuutan, että tuemme sinua palestiinalaisten laillisena johtajana. Olemme varmoja, että teet kaikkesi turvataksesi palestiinalaisten yhtenäisyyden, Putin sanoi Abbasille.

Presidenttien tapaaminen oli osa Abbasin Moskovan-vierailua.

Putin osoitti tukeaan Abbasille paitsi sanallisesti myös lupaamalla tälle sotakalustoa. Abbasin hallitus saa venäläisiltä panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja ja muita sotavarusteita.

Venäjän mukaan kalustoa saa käyttää ainoastaan lain ja järjestyksen ylläpitämiseen.

Abbasin johtama Fatah on kamppaillut Hamas-järjestön kanssa vallasta palestiinalaisalueilla kesäkuusta lähtien. Hamas otti tuolloin väkivalloin haltuunsa Gazan alueen.

Venäjä viilentää suhteitaan Hamasiin?

Venäjän Lähi-idän politiikka on ollut selvästi länsimaista poikkeavaa. Venäjä on pitänyt yllä diplomaattisuhteita Fatahin lisäksi Hamasiin, jonka EU ja Yhdysvallat luokittelevat terroristijärjestöksi.

Venäjän apulaisulkoministeri Andrei Denisov sanoi kuitenkin tänään, että maa on viime aikoina vähentänyt yhteydenpitoaan Hamasiin. Denisovin mukaan tällä hetkellä ei ole suunnitteilla korkean tason diplomaattitapaamisia Hamasin edustajien kanssa.

Abbas ei ole avoimesti kritisoinut Venäjän yhteydenpitoa Hamasiin, mutta hänen arveltiin silti painostavan Moskovan-vierailullaan Venäjää katkaisemaan suhteet.

Abbas korosti Putinille, ettei Fatahin ja Hamasin välillä voi olla vuoropuhelua niin kauan kun Hamas pitää Gazaa hallussaan. Hamasin johtoon kuuluva palestiinalaisten erotettu pääministeri Ismail Hania on aiemmin pyytänyt Venäjää toimimaan välittäjänä ryhmien välisessä kriisissä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.