Mainos

Venäjältä löydettiin lisää lintuinfluenssaa

Uusi virustapaus on löytynyt Euroopan puoleiselta Venäjältä. EU aikoo kieltää huomenna lemmikkilintujen ja luonnosta pyydettyjen lintujen tuonnin Eurooppaan.

Lintuinfluenssa on todettu toisellakin alueella Euroopan puoleisella Venäjällä. Viranomaisten mukaan ihmiselle vaarallista H5N1-virusta on tavattu joissakin kanalintunäytteissä Tambovissa Keski-Venäjällä.

Tartuntoja ilmeni viime viikolla lisäksi Tulan seudun linnuissa Moskovan eteläpuolelta.

Myös Siperiassa on havaittu uusia lintuinfluenssatapauksia, kertoo uutistoimisto Ria-Novosti. Tautiin kuolleet linnut olivat Altain alueella Etelä-Siperiasta.

Ria-Novostin mukaan viruksen vasta-aineita oli melkein 60 linnun veressä Pokrovkan kylässä. Koko Pokrovka on karanteenissa.

Lintuinfluenssaa löydettiin ensimmäisen kerran Venäjällä heinäkuussa.

EU aikoo ehdottaa lemmikkilintujen tuontikieltoa

EU aikoo kieltää huomenna lemmikkilintujen ja luonnosta pyydettyjen lintujen tuonnin Eurooppaan. Britannia ehdotti tuontikieltoa eilen sen jälkeen kun maahan tuotu papukaija kuoli lintuinfluenssaan.

Viranomaisen mukaan tuontikieltoa aiotaan pohtia huomenna eläinlääkärien asiantuntijaryhmässä.

Britanniassa lintuinfluenssaan kuollut papukaija sai tartunnan ilmeisesti taiwanilaisista linnuista, jotka olivat samoissa karanteenitiloissa sen kanssa. Papukaija kuoli H5N1-virukseen viime viikolla Lontoossa.

Britannian viranomaiset ilmoittivat pitävänsä todennäköisenä, että tauti levisi Etelä-Amerikasta tuotuun lemmikkilintuun karanteenin aikana. Etelä-Amerikassa ei ole vahvistettu vielä yhtään ihmiselle vaarallista H5N1-tapausta.

Asiantuntijat eivät ole vielä varmoja, milloin papukaija sairastui. Sen läheisyydessä olleita lintuja tutkitaan parhaillaan.

Vain tuontiluvalla Suomeen

Häkkilintuja voi tuoda Suomeen vain tuontiluvalla, jonka myöntää maa- ja metsätalousministeriö. Tuontiluvan ehtona on, että linnut tulevat tautivapailta alueilta, kerrotaan maa- ja metsätalousministeriöstä.

Suomeen tuodaan häkkilintuja pääasiassa Saksasta ja Ruotsista. Häkkilintuja tuodaan vuosittain joitakin kymmeniä yksilöitä.

Lintuinfluenssaviruksen leviäminen Euroopassa ei ole toistaiseksi vaikuttanut häkkilintujen kauppaan Suomessa. Häkkilintuja voi ostaa entiseen tapaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.