Venäjälle satelee syytöksiä

Riitaisat suhteet Yhdysvaltoihin eivät ole Venäjän etujen mukaiset, varoittaa presidentti George W. Bush. Hänen mukaansa pelottelu ja uhkailu eivät ole hyväksyttäviä tapoja harjoittaa ulkopolitiikkaa 2000-luvulla.

Bush tähdentää, että Venäjän on kunnioitettava lupaustaan vetää joukkonsa Georgiasta.

Bushin mukaan Venäjä on viime päivinä vahingoittanut uskottavuuttaan ja suhteitaan vapaan maailman valtioiden kanssa.

Merkel moitti Venäjää suhteettomasta voimankäytöstä

Saksan liittokansleri Angela Merkel moittii Venäjää suhteettomasta voimankäytöstä Georgiassa. Merkel esitti moitteensa tavatessaan presidentti Dmitri Medvedevin Sotshissa.

Merkel sanoi myös, että Venäjän joukkojen pitäisi vetäytyä Georgian keskusalueilta. Liittokanslerin mielestä koko konfliktin ratkaisussa on kunnioitettava Georgian alueellista yhtenäisyyttä.

Sotshista Merkel matkustaa sunnuntaina Tbilisiin neuvottelemaan Georgian presidentin Mihail Saakashvilin kanssa.

YK:n tuomioistuin selvittelee Georgian kantelua syyskuussa

YK:n korkein tuomioistuin tutkii Georgian Venäjän-vastaista kantelua alustavasti syyskuussa. Georgia syyttää Venäjää etnisistä puhdistuksista Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa.

Kansainvälinen tuomioistuin ICJ kuulee Georgian ja Venäjän edustajia 8. syyskuuta alkavassa käsittelyssä. Suullisissa istunnoissa valtioilla on mahdollisuus kertoa mihin toimiin ne ovat ryhtymässä kiistakysymyksen suhteen, ja tuomarit voivat tehdä pikapäätöksiä lausuntojen perusteella.

Itse kanteen käsittely kestänee vuosikausia. ICJ käsittelee vain valtioiden välisiä kiistoja.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat