Mainos

Venäjälle oma kemikaaliedustustonsa Suomeen

MTV3:n uutisten tietojen mukaan Venäjä aikoo avata oman kemikaaliedustustonsa Suomeen. Asiaa on vauhdittanut se, että Kiinan tiedetään avaavan oman toimistonsa jo vuoden vaihteessa.

Sekä Kiina että Venäjä tuovat huomattavia määriä kemikaaleja EU:n alueelle ja haluavat näin asiantuntijansa lähelle EU:n Kemikaalivirastoa. Suomen edustaja on parhaillaan Moskovassa neuvottelemassa Venäjän kemianteollisuuden kanssa kemikaaliedustuston avaamisesta Helsinkiin.

Venäjän kaupallisen eduston päällikkö vahvisti MTV:n uutisille, että toimiston avaaminen on periaatteessa jo selvää. Aikataulu ja mahdollisten työntekijöiden määrä on kuitenkin vielä auki. Päätös asiasta tulee myöhemmin syksyllä.

Se, että EU:n ulkopuoliset maat ovat kiinnostuneita perustamaan omia kemikaaliedustustojaan Suomeen, johtuu Helsingissä sijaitsevasta EU:n kemikaalivirastosta. Maat haluavat asiantuntijansa lähelle EU-virastoa, joka koordinoi kemiallisia aineita koskevia rajoituksia ja rekisteröintiä EU:n kemikaalilain REACH:in mukaisesti.

- Yksittäisten Euroopan ulkopuolisten yritysten on hyvin vaikea hoitaa näitä REACH-vastuita, ohjelmajohtaja Riku Rinta-Jouppi Helsinki REACH-Centre:stä sanoo.

Ensimmäisenä edustustonsa perustaa Kiina vuoden vaihteessa. Kiinan delegaatio saapuu Suomeen ensi viikolla käymään viimeiset neuvottelut. Helsinki on ehdottanut Kiinalle viraston paikaksi Viikkiä. Aluksi toimistoon tulee vain kourallinen työntekijöitä, mutta määrä kasvatetaan vähitellen. Neuvotteluissa on puhuttu jopa sadasta tai kahdesta sadasta henkilöstä.

Helsinki on tyytyväinen, että kysyntää on.

- Se on hyvä alueelle, että tulee tällainen kemikaaliosaamisen keskittymä. Teemme parhaamme edesauttaaksemme näiden edustajien alkuun ja vauhtiin pääsyssä, sanoo Rinta-Jouppi.

Helsinki on ehdottanut vastaavan edustuston perustamista myös Yhdysvalloille. Neuvottelut on tarkoitus käydä syyskuun puolivälissä.

(MTV3-Helena Forsman)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.