Mainos

Venäjälle käännytettäväksi määrätty vanhus haki turvapaikkaa kirkosta

Suomesta takaisin Venäjälle käännytettäväksi määrätty Irina Antonova, 81, haki aamulla turvapaikkaa Munkkivuoren seurakunnan tiloista Helsingissä. Poliisin oli määrä hakea Antonova kotoaan aamuyhdeksältä ja viedä hänet takaisin Viipuriin.

Pyörätuolissa liikkuva Antonova saapui tyttärensä Natalia Käärikin ja vävynsä Ari Laitasen kanssa Munkkivuoren kirkolle. Kirpeässä aamupakkasessa, lintujen laulaessa, Laitanen nosti hauraan näköisen Antonovan pyörätuolissa lumiset portaat ylös.

Kirkon aulassa oli vastassa seurakunnan pastori Janne Pekkarinen. Liikuttunut Käärik hämmästelee viranomaisten toimia.

- Hänellä (Antonovalla) ei ole siellä (Viipurissa) ketään, täälläkään ei ole muita paitsi minä, tytär toteaa.

Käärik on Antonovan ainoa lähisukulainen.

- Onko hän rikollinen vai mitä, Käärik kyselee. Joku taustalla tekee viittauksen Stalinin aikaan.

Seurakuntapastori Janne Pekkarinen sanoo, että turvapaikan hakeminen on symbolinen ele. Seurakunta tekee mitä voi, mutta lain puitteissa ja viranomaisten kanssa yhteistyössä.

- Mutta tämä kirkon myöntämä turvapaikka on kuitenkin yhteisöllinen ele inhimillisyyden ja lähimmäisenrakkauden puolesta, jota kirkko jo lähtökohtaisesti omista lähtökohdistaan käsin voi hädänalaista ihmistä kohtaan osoittaa, hän sanoo rauhallisella äänellä.

Muutaman minuutin keskutelutuokion jälkeen väsyneen oloinen Antonova siirretään kirkkosaliin. Penkkirivit ovat tyhjiä, saarnastuoli hiljainen. Salin takaseinustalla istuu talvivaatteet yllään Antonova, kädessään tulitikkuaskia hieman suurempi ikoni.

"Pelastimme hänet ennenaikaiselta kuolemalta"

Antonovan vävy Ari Laitanen kertaa anoppinsa elämää kahden viime vuoden ajalta. Antonova sai aivoverenkierron häiriön helmikuussa 2008 ja joutui sairaalaan Viipurissa, missä hän asui kolmannen kerroksen yksiössä hissittömässä talossa. sairauskohtauksen seurauksena Antonova halvaantui toispuoleisesti.

Tytär ja vävy toivat Antonovan Suomeen.

- Se oli hätäkeino - pelastimme hänet ennenaikaiselta kuolemalta, vävy Laitanen sanoo.

Antonovalla on päällä käännytyspäätös maahanmuuttovirastolta, joka kielsi häneltä oleskeluluvan. Hallinto-oikeus vahvisti maahanmuuttoviraston päätöksen. Tapaus on nyt korkeimmassa hallinto-oikeudessa, mistä Käärik ja Laitanen hakivat kieltoa käännytyksen täytäntöönpanoon. KHO ei muuttanut maahanmuuttoviranomaisten päätöstä.

-Tässä on käynnissä kaksi eri asiaa, käännytys ja oleskeluluvan hakeminen, Laitanen sanoo.

Viranomaiset katsovat, ettei Natalia Käärikin äiti ole tyttärensä lähisukulainen. Käännytyspäätös katsoo, että Antonovalla on vahvammat siteet Venäjälle kuin Suomeen.

Salista Irina vietiin lepäämään kirkon aulan sohvalle. Viimein Antonovaa lähdettiin viemään lääkäriin, läheiseen Dextraan. Niin kirkolla kuin lääkärissäkin Antonovan liikkeitä seuraa useampi siviilipukuinen poliisi.

Dextrasta Antonova sai lähetteen Haartmanin sairaalaan Helsingin Meilahdessa.

- Ei matkustuskunnossa, vävy Laitanen kertoo, mitä Dextrassa todettiin Antonovan kunnosta. Myös veriarvot ovat korkealla.

- Odotamme, että hän pääsee sisälle. Tässä mennään nyt tunti kerrallaan, Laitanen sanoi alkuiltapäivästä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.