Mainos

Venäjälle ja Kiinalle löytyy ymmärrystä vain Syyrian johdosta

Venäjän ja Kiinan päätös kaataa Syyria-päätöslauselma YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeudella on herättänyt kansainvälistä tyrmistystä. Ainoastaan Syyrian johto on ollut mielissään asiasta.

Asiantuntijat varoittavat, että kaksikko teki itselleen runsaasti hallaa asettumalla kaikkia muita neuvoston 13 jäsenmaata vastaan.

– Venäjä ei vain häpeilemättä aseista hallitusta, joka tappaa omaa kansaansa, vaan myös antaa sille diplomaattisen suojan, syytti Human Rights Watch -järjestön asiantuntija Philippe Bolopion.

New Yorkin yliopiston kansainvälisen politiikan tutkija Richard Gowan arvioi, että Venäjä ja Kiina vahingoittivat suhteitaan arabimaihin. Lännelle taas oli moraalinen voitto, kun Intia, Etelä-Afrikka ja Pakistan äänestivät päätöslauselman puolesta.

Venäjän mielestä päätöslauselma oli epätasapainoinen. Varaulkoministeri Gennadi Gatilov sanoi, että lopputulos oli lännen vika, kun se ei ponnistellut tarpeeksi konsensuksen löytämiseksi. Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu kritisoi Venäjän ja Kiinan toimineen kylmän sodan logiikalla.

Tunisian pääministeri Hamadi Jebali puolestaan vaatii ulkovaltoja katkaisemaan suhteet Syyriaan ja karkottamaan Syyrian diplomaatit. Turvallisuusneuvoston päätöksentekojärjestelmää hän moitti rikkinäiseksi.

Syyrian hallituksen äänitorvena tunnettu Tishrin-lehti sen sijaan kehui veton antavan Syyrialle mahdollisuuden nopeuttaa uudistuksia ja järjestää kansanäänestyksen uudesta perustuslaista. Syyrian opposition mielestä veto on presidentti Bashar al-Assadin hallinnolle "lupa tappaa".

Lavrov pyrkii vauhdittamaan uudistuksia Syyrian-matkallaan

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo haluavansa nopeita demokraattisia uudistuksia Syyriaan. Hän vierailee maassa tulevana tiistaina.

Ulkoministeriön tiedotteen mukaan Venäjä pyrkii Syyrian tasapainon pikaiseen palauttamiseen uudistusten avulla.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.