Venäjällä pohditaan armeijan palkankorotuksia

Venäjän parlamentin alahuoneen vuoden ensimmäinen istunto alkoi juhlallisuuksilla, joissa uusi duuma virallisesti onnitteli Venäjän naparetkikuntaa.

Venäjän parlamentin alahuone duuma on pitänyt ensimmäisen täysistuntonsa joulukuun parlamenttivaalien jälkeen. Edustajilla on kevätistuntokauden aikana edessään lähes 600 lain käsittely. Ensimmäiset 24 lakia otettiin pöydälle jo tänään.

Keskeisimpiä kohtia asialistalla olivat armeijan henkilökunnan ja valtion työntekijöiden palkankorotukset sekä eläkeläisten sosiaalietuuksien nostaminen siedettävälle tasolle. Täsmällisistä summista ei ole vielä kerrottu. Laki pyritään saamaan voimaan jo ensi kuun alusta lähtien.

Tulonjakoon on nyt Venäjällä harvinaisen hyvät mahdollisuudet, kun keskeisen vientituotteen öljyn hinta on ennätyslukemissaan. Hinta teki uuden ennätyksensä heti vuodenvaihteen jälkeen ja käväisi yli sadassa dollarissa tynnyriltä.

Valtiollinen palkankorotushanke on kuitenkin saanut alkunsa jo paljon aikaisemmin, ja sen takana on presidentti Vladimir Putinin aloite.

Duuma palkitsi naparetkikunnan

Vuoden ensimmäinen istunto alkoi juhlallisuuksilla, joissa uusi duuma virallisesti onnitteli Venäjän naparetkikuntaa. Ryhmä onnistui syksyllä sukeltamaan erikoisvarustetulla Mir-sukellusveneellä yli 4200 metrin syvyyteen ja asettamaan maansa lipun pohjoisnavan merenpohjaan, Lomonosovin harjanteelle.

Retkikunnan johtajalle Artur Tshilingaroville ojennettiin presidentin myöntämä kunniamerkki "palveluksista isänmaalle." Samassa yhteydessä Tshilingarov toisti aiemman lausuntonsa, jonka mukaan lippu meren pohjassa vahvistaa Venäjän omistusoikeuden alueeseen, eli käytännössä alueelle kätkeytyviin öljy- ja kaasuvarantoihin.

Putinille kaavaillaan museokeskusta

Uusi duuma käsittelee myös esitystä, jonka mukaan Putinille rakennettaisiin oma museokeskus Pietariin. Esityksen taustalla on eräs Putinin tukipuolueista, Oikeudenmukainen Venäjä. Puolueen mukaan ehdotus noudattelee amerikkalaista mallia.

Noin miljardin ruplan eli 27 miljoonan euron hintaiseen keskukseen tulisi museo, arkisto ja kirjasto. Jos hanke toteutuisi, tulevaisuudessa jokaiselle uudelle presidentille rakennettaisiin samanlainen laitos. Poliittisen uransa jälkeen entiset presidentit voisivat asettua oman nimikkokeskuksensa johtoon.

Duumassa otettiin myös käsittelyyn lakiesitys, jonka mukaan aluehallinnot voivat halutessaan rajoittaa ulkomaalaisen työväen päästämistä töihin alueilleen. Muun muassa Moskova on aikeissa rajoittaa kaikkien ulkomaalaisten työlupia.

Säädös tuskin kuitenkaan muuttaa elämää Moskovassa merkittävästi: tälläkin hetkellä Moskovan kaupunginhallinnon mukaan vain alle kolmanneksella kaupungissa työskentelevistä siirtolaisista on laillinen työlupa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat