Mainos

Venäjällä muistettiin natsi-Saksan kukistumista

Venäjällä vietettiin tänään perinteistä Voitonpäivää natsi-Saksan kukistumisen muistoksi. Sodan muistelemisen lomassa kommenteissa viitattiin myös tällä hetkellä käynnissä oleviin Jugoslavian pommituksiin.

Voitonpäivän juhlinta huipentui Moskovan Punaisella torilla pidettyyn sotilasparaatiin, jonka ottivat vastaan presidentti Boris Jeltsin ja puolustusministeri Igor Sergejev. Jeltsin keskittyi paraatin yhteydessä pitämässään lyhyessä puheessa muistamaan natsien kukistumista.
-Tämä Voitonpäivä yhdistää kaikkia venäläisiä uskontoon tai poliittisiin mielipiteisiin katsomatta, Jeltsin totesi.

Jeltsin ei suoranaisesti arvioinut Jugoslavian tilannetta myöskään Kremlissä pidetyllä juhlavastaanotolla, mutta rivien välistä oli luettavissa viesti Natolle ja länsimaille.
-Kylmän sodan molemminpuolisen epäluulon ja pelon aika on ohi, mutta vielä on olemassa halua ratkaista ongelmat aseiden voimalla, Jeltsin totesi.
-Kaikkien maiden täytyy muistaa sodan tärkein opetus: väkivallan kipinä voi sytyttää suuren tulipalon.

Samaan hengenvetoon Jeltsin totesi Venäjän kyenneen sotimisen ohella toimimaan myös rauhantekijänä ja vakuutti, että Venäjä jatkaa työtään "sodan tulen sammuttamiseksi Jugoslaviassa".

"Nato tämänpäivän Hitler"

Virallisten juhlallisuuksien ohella tuhannet ihmiset kokoontuivat Moskovassa kommunistien ja kansallismielisten järjestämään tilaisuuteen. Mielenosoittajat kantoivat Neuvostoliiton lippuja sekä Natoa ja juutalaisia vastustavia iskulauseita.

Eräillä toisen maailmansodan veteraaneilla oli presidentti Jeltsiniä suorasanaisempaa sanottavaa Natosta ja Yhdysvaltain johdosta.
-Clinton ja Nato ovat pahempia roistoja kuin Hitler, totesi Berliinin valtauksessa mukana ollut Heidar Sufijani.

Mihail Tsherikov, 75, oli samaa mieltä. Hänen mukaansa Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin vertaaminen Hitleriin on absurdia, toisin kuin Naton ja Hitlerin rinnastaminen.
-Me olimme eturintamassa ja tiedämme, mitan kauheaa pommittaminen on. Amerikassa vain harvat tajuavat sitä, koska heitä ei koskaan pommitettu, arvioi puolestaan Ukrainassa taistellut Anastasia Titova.
(STT-Itar-Tass-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.