Mainos

Venäjällä muisteltu lokakuun vallankumousta

Tuhannet kommunistit marssivat tänään eri puolilla Venäjää vuoden 1917 bolshevikkivallankumouksen vuosipäivän kunniaksi.

Eri puolilla venäjää on juhlittu bolsevikkivallankumouksen vuosipäivää vuosi vuodelta vähenevän väen voimalla. Tänä vuonna Moskovassa marssijoita oli miliisin arvion mukaan noin 5 000.

Neuvostoliiton liput ja entisten neuvostotasavaltojen liput liehuivat ja monilla marssijoilla olisi käsissään Stalinin kuvia. Tunnuksissa vaadittiin valtaa kansalle ja tuomiota sekä presidentti Boris Jeltsinille että Vladimir Putinille. Vaikka presidentti Jeltsin muutti vuonna 1996 vallankumousjuhlan nimeksi yksimielisyyden ja sovinnon juhlan, sitä vietetään edelleen etupäässä vain lokakuun vallankumouksen muistopäivänä.

Äärivasemmistolainen Työtätekevä Venäjä -liike järjesti oman marssinsa ja Venäjän kommunistinen puolue omansa. Venäjän kommunistijohtaja Gennadi Zjuganov arvosteli puheessaan presidentti Vladimir Putinia siitä, että tämä laski hiljattain kukkia venäläisten pakolaisten haudoille Pariisissa. Putinin olisi pitänyt Zjuganovin mielestä olla kiitollinen punaisille sankareille ja laskea kukkia Leninin mausoleumille Moskovassa.

Aamulla Moskovan Punaisella torilla marssi satakunta sotaveteraania, jotka osallistuivat vallankumouspäivän marssiin vuonna 1941. Silloin he lähtivät paraatin jälkeen välittömästi rintamalle, joka oli vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Moskovasta. Tänä vuonna kommunistien marssirivistöjä ei Punaiselle torille päästetty. Kun pieni ryhmä nuorisoa yritti rynnätä sinne marsalkka Zhukovin patsaan luota, miliisiketju esti heidän yrityksensä. Tiettävästi yksi henkilö pidätettiin. Punaisen torin toisella puolella presidentti Putinia tukeva nuoriso piti oman yksimielisyyden ja sovinnon juhlansa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.