Mainos

Venäjällä mediakohu Rimma Salosen oikeudenkäynnistä

Suomalais-venäläisen Anton Salosen lapsikaappausdraama on saanut ympärilleen huiman mediakohun Venäjällä. Tapausta on puitu muun muassa maan pääuutislähetyksissä.

Useissa jutuissa moititaan Suomen viranomaisten toimintaa, epäillään Rimma Salosen tulleen jutussa huijatuksi ja vihjataan Suomen sivuuttaneen pojan isän Paavo Salosen rikollisen toiminnan.

”Vapaus tuli vaihtokauppana passista”, uutisoi tv-kanava NTV ja kertoo Rimman vapautuneen vankeudesta mutta joutuneen matkustuskieltoon. NTV:n mukaaan Anton-pojan tapaukseen suhtaudutaan Suomessa melko rauhallisesti eikä se nostata niin kuumia tunteita kuin Venäjällä.

Venäjän Ykköskanava Pervyi Kanal puolestaan pohtii oikeusdraaman mahdollista jatkoa.

- Todennäköisin seuraava järjestely on se, että kansalainen (Paavo) Salosen laittomista toimista kerätyt materiaalit käännetään suomeksi ja lähetetään Suomen viranomaisille, jotta hänen rikosvastuunsa voidaan arvioida, pohtii Nizhny Novgorodin syyttäjänviraston varajohtaja Leonid Denisov ykköskanavan jutussa.

Rimma Salonen vangittiin 1. elokuuta kun hän oli palaamassa asianajajansa mukaan vapaaehtoisesti Suomeen selvittämään tulehtunutta tilannetta. Rimma ilmoitti itse saapumisestaan Suomen viranomaisille.

Eilen Tampereen käräjäoikeus vapautti hänet, mutta asetti samalla matkustuskieltoon. Paikalla oikeudenkäynnissä oli runsaasti venäläistä mediaa.

Paluun syystä esitetään Venäjän mediassa vaihtelevia ja villejäkin väitteitä. Sanomalehti Kommersant vihjaa että Rimma ”huijattiin” Suomeen lupaamalla, että hän voisi rauhassa tavata poikaansa.

Uutistoimisto Ria Novosti puolestaan siteeraa nimettömiä ”medialähteitä” joiden mukaan Rimma olisi tullut Suomeen nostaakseen 30 000 euroa aiemmin jäädytetyltä pankkitililtään.

Venäjän ulkoministeriö jyrähti taas Suomelle

Venäjän ulkoministeriö on kutsunut Suomen suurlähetystön asiainhoitajan Arja Makkosen puhutteluun Antonin äidin Rimman vangitsemisen vuoksi.

Venäjän ulkoministeriö on lisäksi julkaissut internet-sivuillaan myös vangitsemista moittivan tekstin. Ministeriö ilmaisee lausunnossaan ”syvän huolestumisensa” ja varoittaa, että Venäjän kansalaisen vangitseminen ei voi olla vaikuttamatta kahdenvälisiin suhteisiin.

- Vaikka Venäjä kunnioittaakin Suomen lakeja eikä halua sekaantua Suomen oikeusjärjestelmän toimintaan, Venäjä luottaa siihen, että R. Salonen vapautetaan vankeudesta ja hänen tapauksensa käsitellään reilusti ja oikeudenmukaisesti kansainvälisten lakien mukaan ja Suomen ja Venäjän välisen hyvän hengen mukaisesti, ulkoministeriön lausunnossa todetaan.

Ministeriö kuvailee tilannetta äärimmäisen hankalaksi ja sekavaksi, ja muistuttaa että Anton-poika tuotiin Suomeen suomalaisviranomaisten laittoman toiminnan avulla.

- Vanhempien tulisi saada mahdollisuus selvittää tilanne keskenään.

Venäjän puoli on edelleen valmis antamaan R. Saloselle kaiken mahdollisen avun, lausunnossa todetaan.

Lue lisää:

Katso Mirja Sipisen raportti Moskovasta (Seitsemän uutiset 4.8.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.