Venäjällä kaviaaria kuluu, vaikka talous kaatuisi päälle

Kuva Futureimagebank.com

Venäläiset valmistautuvat vuoden suurimpaan juhlaan eli uuteen vuoteen suureellisesti - talouden synkistä näkymistä huolimatta.

- Haastattelemani moskovalaiset sanovat, että uudesta vuodesta ei säästellä, oli päällä minkälainen talouskriisi tahansa, sanoo MTV3:n kirjeenvaihtaja Mirja Sipinen.

Venäläiset aikovat ostaa herkkuja ja lahjoja korikaupalla uudeksi vuodeksi, joka on Venäjällä suurempi juhla kuin joulu.

- Kaviaaria, joka on täälläkin melko kallista, ostetaan uudeksi vuodeksi. Samppanjaa eli venäjäksi Sampanskojea ostetaan tietysti myös, mutta sehän ei täällä kallista olekaan, sanoo Sipinen.

Venäjällä ollaan siirtymässä hyssyttelystä avoimempaan keskusteluun talouskriisin osalta.

- Toki johtajat sanovat yhä julkisuudessa, että kriisi ei ole täydellä voimalla iskenyt, eikä todennäköisesti iskekään Venäjälle yhtä pahasti kuin esimerkiksi Yhdysvaltoihin, mutta toisaalta asiasta puhutaan aina vain avoimemmin, sanoo Sipinen.

Devalvaatiopaniikkia yritetään välttää

Venäjällä halutaan talouden korjausliikkeissä edetä varovaisesti. Devalvaatiosta (eli ruplan arvon alentamisesta ulkomaan valuuttoihin nähden) on puhuttu, mutta sitä ei haluta tehdä heti.

- Pelätään, että devaltointi aiheuttaisi paniikin ihmisten keskuudessa. Venäjän taloushistorian valossa ihmiset saattaisivat hämmentyä, eivätkä tietäisi miten ruplaan pitäisi suhtautua, sanoo Mirja Sipinen.

- Nopean devalvoimisen pointti on se, että se palauttaisi ihmisten uskon valuuttaan.

- Venäjällä pelätään kuitenkin, että ihmiset eivät tietäisi lainkaan miten ruplaan pitäisi suhtautua, eli alettaisin luottaa vain dollariin ja euroon. Palattaisiin takaisin 90-luvun tilanteeseen, ja sitä Venäjä yrittää kaikin voimin välttää, sanoo Sipinen.

Autokauppa hiipunut

Erityisesti talouskriisi näkyy Venäjällä auto- ja asuntokaupassa. Ihmiset eivät uskalla ostaa, koska lainarahat ovat tiukassa ja korot korkeat.

Erityisessä riskissä ovat niin sanotut yhden asian kaupungit kuten Magnitokorsk, jossa on paljon terästuotantoa.

- Jos tällainen yhden tuotteen kauppa hyytyy maailmanmarkkinoilla pahasti, niin tällaiset kaupungit ovat pulassa, koska kaikki ovat jollakin tavalla riippuvaisia tuotteesta, sanoo MTV3:n kirjeenvaihtaja Mirja Sipinen.

Lue myös:

    Uusimmat