Mainos

Venäjällä jo 70 miljardöörilasta

Suomen äveriäät kalpenevat naapurimaan rikkaiden rinnalla - Venäjän rikkainta lasta odottaa jo nyt yli 9 miljardin perintö; Suomen rikkaimman suvun jäsenten omaisuus kipuaa 200 miljoonaan euroon.

Venäjällä on 70 lasta, jota odottaa jo nyt yli miljardin eli tuhannen miljoonan dollarin perintö.

Heidän yhteenlasketun omaisuuden arvo on 231 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli 169 miljardia euroa. Venäläinen talousalan aikakausilehti Finans (www.finansmag.ru) listasi ensimmäistä kertaa Venäjän miljardööriperijät. Tämä yli miljardiomaisuuden perivien seitsenkymmenpäinen joukko koostuu kaikkiaan 36:n perheen lapsista.

Venäjän rikkain lapsi on vuonna 1990 syntynyt Jusuf Alekperov, joka on Venäjän suurimman öljy-yhtiön, Lukoilin, pääjohtajan Vagit Alekperovin ainoa lapsi.

Jusufia on tällä hetkellä odottamassa jo 9,2 miljardin euron suuruinen perintö. Summa vastaa rahamäärää, jolla EU panostaa tieto- ja viestintäteknologian tutkimukseen vuosien 2006-2013 aikana.

Alekperovin jättiomaisuus on karttunut 14 vuodessa, sillä azerbaidzhanilaissyntyinen Vagit Alekperov perusti Lukoil-yhtiön vuonna 1993 ollen siitä lähtien sen johdossa.

Toiseksi äveriäimpiä perijiä ovat vuonna 2001 syntynyt Pjotr Deripaska ja hänen vuonna 2003 syntynyt siskonsa Marina Deripaska. He jakavat isänsä, Oleg Deripaskan, yli 14 miljardin euron omaisuuden.

Oleg Deripaska omistaa alumiini- ja paperiteollisuudesta koostuvan imperiumin. Deripaska on hiljattain hankkiutunut myös autojätti General Motorsin osakkaaksi 5 prosentin osuudella.

Deripaska kytkeytyi vaimonsa kautta presidentti Jeltsinin aikakaudella Jeltsinin klaaniin. Deripaskan vaimon äitipuoli on Jeltsinin tytär, Tatjana.

Deripaska imperiumilla on pieni rönsy myös Suomeen, sillä hän on Vuokatti Hirsitalo- yhtiön enemmistöosakas. Pjotr ja Marina Deripaskaa odottava perintö on syntynyt lähes runsaassa 10 vuodessa. Oleg-isä valmistui yliopistosta vasta vuonna1996. Tosin hän oli jo opiskeluaikana suuren metalurgisen yrityksen toimitusjohtajana.

Neljättä ja viidetta sijaa Venäjän rikkaimpien lasten listalla pitävät Alfa-pankin perustajan, Mihail Fridmanin tyttäret Lora (synt. 1995) ja Jekaterina (synt.1998). Heitä molempia odottaa yli 5 miljardin euron perintö. Mihail Friedman perusti Alfa-pankin vuonna 1999.

Miljardööri perijien listan nuorimmat ovat vodka-keisari Rustam Tarikon vuonna 2004 syntyneet kaksostyttäret, joille kummallekin on kerääntynyt perittävää jo yli miljardi euroa.

Venäjän upporikkaista lapsirikkain on Roman Abromovitsin perhe, jossa perillisiä on peräti viisi kappaletta. Heitä jokaista odottaa lähes 4 miljardin perintö. Perheen pää, Roman Abromovitsh listattiin keväällä 2007 Forbes-lehdessä maailman 16. rikkaimmaksi henkilöksi.

Suomen äveriäimmät kalpenevat Venäjän ökyrikkaiden rinnalla. Suomen rikkaimilla, Erkon suvun jäsenillä, omaisuus yltää korkeintaan noin 200 miljoonan euron arvoon. Venäjän epätasaisesta varallisuudeden jakautumisesta kertoo se, että vaikka Venäjän rikkaimmat yltävät maailman listojen huipulle, on Venäjän bruttokansantuote kansalaista kohden silti köyhän Costa Rican tasoa.

(MTV3-Outi Parikka)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.