Venäjällä ja Ukrainalla eri näkemykset kaasusovusta

Venäjää ja Ukrainaa kuukausia hiertäneen kaasukiistan ratkaisemisessa otettiin perjantaina askeleita eteenpäin.  

Venäjän ja Ukrainan presidentit tapasivat Milanossa Asem-kokouksen yhteydessä kolmasti.

Presidentti ​Vladimir Putin ilmoitti viimeisen tapaamisen jälkeen, että maat olisivat päässeet sopuun ehdoista, joilla Venäjä toimittaa Ukrainalle kaasua ainakin ensi talvena.  

Presidentti Petro Poroshenko puolestaan toppuutteli viestiä ja ilmoitti, että käytännön ratkaisut uupuvat vielä.  

-Toivottavasti yritämme päästä ratkaisuun ennen lokakuun 21. päivää, Poroshenko sanoi.  

Venäjä katkaisi kesäkuussa kaasutoimitukset Ukrainaan maksamattomien laskujen takia. Jos kiistaa ei saada sovittua, Ukrainalla voi olla talvella edessään energiakriisi.  

Maat ovat neuvotelleet sopimuksesta, jossa Ukraina maksaisi osan veloistaan Venäjälle lokakuun loppuun mennessä, ja Venäjä puolestaan käynnistäisi uudelleen kaasutoimitukset Ukrainaan.  

Presidentti Putin kehotti Milanon tapaamisten jälkeen EU-maita auttamaan Ukrainaa sen rahapulassa.  

Kaasutoimituksilla on vaikutuksia myös EU-alueelle. Venäjä varoitti neuvottelujen alussa, että se voisi vähentää kaasutoimituksia Eurooppaan, jos Ukraina varastaa sen läpi kulkevaa kaasua.  

EU voisi arvionsa mukaan pärjätä noin puoli vuotta ilman Venäjän kaasua.

"Putin ei halua jaettua Ukrainaa"  

Presidenttien tapaamisten tuloksista tuli päivän mittaan monenlaista ja osin ristiriitaistakin tietoa.

Britannian pääministeri David Cameron kertoi presidentti Putinin sanoneen EU-johtajille, ettei hän halua jaettua Ukrainaa eikä jäätynyttä konfliktia.  

Putin itse kommentoi neuvottelujen sujuneen hyvin, mutta hänen edustajansa Dmitri Peskov antoi päivällä käytyjen neuvottelujen jälkeen erilaisen viestin. Peskov kertoi toimittajille, että tapaaminen Venäjän, Ukrainan ja EU-johtajien välillä oli täynnä erimielisyyksiä. Hänen mukaansa osa johtajista ei halunnut ymmärtää Kaakkois-Ukrainan todellisuutta.  

Neuvotteluja himmensi myös sotilasliitto Naton tieto, että Venäjällä olisi yhä joukkoja Ukrainan rajalla.  

Venäjä-mielisten kapinallisten ja Ukrainan hallinnon välillä vallitsee tulitauko, jota molemmat ovat kuitenkin rikkoneet.  

Putin kertoi, että Venäjä olisi sopinut Ranskan, Saksan ja Italian kanssa miehittämättömien tiedustelulennokkien käytöstä taistelujen seuraamisessa.  

Lue myös:

    Uusimmat