Mainos

Venäjällä huonot armeijaolot

Venäjän armeijan rivit kutistuvat vuosi vuodelta. Terveitä miehiä ei enää riitä palvelukseen. Kaksivuotisen armeijan aikana sadat miehet kuolevat.

Venäläinen sotilas on sairas ja nälkäinen, todetaan tuoreessa selvityksessä. Huonoimmassa asemassa ovat alokkaat, joita kiristetään ja kiusataan jopa kuolemaan asti. Monet tekevätkin kaikkensa välttääkseen armeijan. Seurauksena on, että Venäjällä on tätä nykyä suuria vaikeuksia saada tarpeeksi miehiä armeijan riveihin.

Kaksivuotisesta armeijasta vapautusta toivovat hakevat apua Sotilaiden Äidit -järjestöstä. Paperisota on valtava.

Irina Martinjuk Sotilaiden Äidit -järjestöstä kertoo, etä työ on valtavan raskas. Se on taistelu järjestelmää vastaan ja taistelu valitettavasti koko Venäjän hallintoa vastaan.

- Kutsuntalautakunnassa ei ole kilttejä setiä eikä tätejä. Heidän tehtävänsä on hoitaa kutsunnat ja vielä parempaa: ottaa teiltä kaikilta lahjuksia, Irina Martinjuk sanoo.

Poikiensa puolesta jonottavat äidit ovat valmiit tekemään kaikkensa. Monen silmissä kutsuntalautakunta on sama kuin teloituskomppania.

Vapautuksen saa laillisesti sairauden perusteella. Osa kerää lääkärintodistuksia varastoon jo vuosia etukäteen.

- Jos poikani olisi terve, hän voisikin mennä armeijaan, mutta hän on oikeasti sairas. Miksi hänen pitäisi palvella, eräs äiti kysyy.

Tuoreen Human Rights Watch -järjestön raportin mukaan venäläinen sotilas on sairas ja nälkäinen. Ruoka on kehnoa ja olosuhteet kasarmeilla usein ala-arvoiset. Simputus, kiristys ja väkivalta ovat yleistä.

Joka vuosi satoja miehiä kuolee armeija-aikana. Osa tekee itsemurhan. Lisäksi pari tuhatta karkaa, he ovat nälkäisiä, vähissä vaatteissa, kiusattuja ja hakattuja, toiminnanjohtaja Svetlana Kuznetsova Sotilaiden Äidit -järjestöstä kertoo.

Armeijan voi välttää maksamalla suuret lahjukset. 5000 eurolla saa vapautukseen oikeuttavat paperit. Köyhemmät yrittävät toimia laillista tietä.

Venäjän armeijan rivit kutistuvat vuosi vuodelta. Terveitä miehiä ei enää riitä palvelukseen.

Vuoden alusta lähtien armeijaan hyväksytäänkin myös Venäjällä asuvat IVY-maiden kansalaiset.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 02.12.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.