Mainos

Venäjällä halutaan ottaa mallia Suomen kouluista

Suomalainen koulumalli kiinnostaa Venäjällä ja kouluja halutaan kehittää suomalaiseen tyyliin. Suomalaiskouluissa on keskimäärin venäläiskouluja rennompi meininki ja enemmän käytännön harjoittelua. Venäläisen opetuksen vahvuus on teoriapuolella.

Zhukovskin lukion ilmailulinjalaiset opettajineen kävivät vastikään hakemassa oppia suomalaisesta Vääksyn ilmailulukiosta. Oppiaineista erityistä kiinnostusta herättivät ilmailupsykologia ja ilmailuenglanti, jotka puuttuvat oman lukion kurssitarjonnasta.

– Pidin suomalaisista oppitunneista, koska ne olivat pidempiä kuin meillä ja ehti oppia enemmän, Zhukovskin ilmailulukion oppilas Nikita Lituev kertoo.

Lituevin mielestä opiskelusta osataan tehdä Suomessa kiinnostavampaa ja hauskempaa kuin Venäjällä.

"Suomalaisnuorilla enemmän vapautta"

15-vuotias luokkakaveri Katja Mandarinka on samaa mieltä. Mandarinka huomasi merkittäviä eroja myös oppilaiden ja opettajien välisissä suhteissa. Venäläislukiossa on kovempi kuri kun taas Suomessa opettajat ja oppilaat ovat keskenään tasavertaisempia.

– Suomalaislukiossa ei vastusteta alakulttuureja, kun taas meillä vastustetaan. Meillä yritetään saada kaikki yhteen ja samaan muottiin, Mandarinka harmittelee.

Hän piti myös siitä, että suomalaisoppilaat saavat pukeutua oman mielensä mukaan. Zhukovskissa sekä pojilta että tytöiltä edellytetään klassista pukeutumista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pojilla on pikkutakit ja suorat housut ja tytöillä siistit paidat ja monella housujen sijaan hame.

– Minulle syntyi vaikutelma, että nuoriin suhtaudutaan kaiken kaikkiaan eri lailla, että heillä on enemmän vapautta, Mandarinka miettii.

Katso Maarit Roihan juttu (Seitsemän uutiset 19.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.