Mainos

Venäjällä etsitään neuvostoaikaisia hiuksia syrjäkyliä myöten

Moskovalaiselle Irina Zaharovalle laitetaan hiuspidennyksiä paikallisessa kampaamossa. 25-vuotias Zaharova päätti hankkia pidennykset, koska omat hiukset kasvavat huonosti ja ovat liian ohuet.

– Pitkät ja kauniit hiukset tekevät minusta viehättävämmän, Zaharova perustelee.

Zaharovan päähän kiinnitettävät pidennykset on valmistettu slaavilaisesta hiuslaadusta. Pehmeä ja elastinen slaavilainen hius on markkinoiden ylivoimaisesti halutuinta ja kalleinta.

– Pidennysten hiuslaadun on oltava lähellä henkilön omaa hiustyyppiä, jotta lopputulos näyttää luonnolliselta, selittää Zaharovalle pidennyksiä laittava Anastasia Bubjakina.

Zaharovaa ei erityisemmin kiinnosta, kenen päässä uudet hiukset ovat aiemmin olleet. Hän tietää ainoastaan sen, että pidennykset on valmistettu Venäjän suurimmalla hiustehtaalla 200-300 kilometrin päässä Moskovasta.

Neuvostoaikaisia palmikoita

Zaharovan hiukset ovat mitä todennäköisimmin peräisin jo kuolleen henkilön päästä. Lähes kaikilla venäläisnaisilla oli vielä pari vuosikymmentä sitten pitkät hiukset, ja ne oli tapana leikata ennen lapsen syntymää ja säilöä lipastoon. Etenkin Venäjän maaseudulta löytyy runsaasti neuvostoaikaisia palmikoita.

– Syrjäiset pikkukylät ovat parhaita paikkoja kerätä hiusmateriaalia, Belli Capelli -hiustehtaan johtaja Aleksei Kuznetsov kertoo.

Myytävät hiukset ovat yleensä peräisin äidiltä tai isoäidiltä.

Kuznetsovin mukaan neuvostoaikana leikatut hiukset ovat laadultaan parhaita, koska ne ovat värjäämättömiä, terveitä ja pitkiä.

– Eikä hiuksilla ole parasta ennen -päivämäärää.

Suuri osa Venäjältä kerätyistä hiuksista on Kuznetsovin mukaan geneettisesti katsottuna lähellä suomalais-ugrilaista tyyppiä.

– Slaavilaiset, Venäjältä kerätyt hiukset, ovat itse asiassa brändi.

Euroopassa slaavilaisina myytävät hiukset eivät ole Kuznetsovin mukaan läheskään aina aitoja.

Materiaalipula uhkaa

Kuznetsovin hiustehtaan työntekijät lajittelevat ja käsittelevät hiukset käsityönä ja valmistavat niistä erilaisia hiuslisäkkeitä. Tehdas valmistaa pidennysten lisäksi muun muassa monenlaisia peruukkeja. Hiuslisäkkeitä syntyy myös etelävenäläisestä ja keskiaasialaisesta hiuksesta.

– Valikoimme hiusmateriaalin huolella, ja kaikki tuotteemme on tehty sataprosenttisesti aidosta hiuksesta, Kuznetsov kertoo.

Työlle tulee Venäjällä enemmän hintaa kuin Aasiassa, jossa moni eurooppalainen hiusbrändi valmistuttaa tuotteensa. Kuznetsovin tehtaan koko tuotanto myydään kuitenkin Venäjällä ykköslaatuisten hiuslisäkkeiden korkeista hinnoista huolimatta.

– Venäläisnaiset ovat valmiita sijoittamaan kauneuteensa. Hiuspidennysten ottaja on tavallisesti nuori nainen.

Kuznetsov on huolissaan laadukkaan, vaalean slaavilaisen hiusmateriaalin riittämisestä tulevaisuudessa, sillä nykyisin vain harvoilla vaaleaverikoilla on käsittelemättömät, pitkät hiukset.

– Lähinnä koulunsa päättäneillä tytöillä on joskus pitkät hiukset, jotka he leikkuuttavat ollakseen muodikkaita.

Hiusten myyjä saa palmikostaan yleensä muutamia kymmeniä euroja. Tämä on vain murto-osa siitä, mitä valmiit pidennykset maksavat hiussalongeissa.

Katso Maarit Roihan juttu (Kymmenen uutiset 2.10.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.