Mainos

Venäjä yrittää elvyttää elintarviketuotantoa

Venäjän vaikutusvaltainen turvallisuusneuvosto kertoo esitelleensä hallitukselle ohjelmaluonnoksen, joka tähtää maan oman, surkeassa tilassa olevan elintarviketuotannon vahvistamiseen.

Turvallisuusneuvosto on korkea-arvoisista virkamiehistä koostuva neuvoa-antava elin. Neuvosto vaati mm. välttämättömien tuotantotavoitteiden asettamista sekä varastointijärjestelmän luomista elintarvikkeille ja muille maataloustuotteille. Tukku- ja vähittäishintoja taas olisi säädeltävä, jotta ruokamarkkinat pysyisivät vakaina. Lisäksi neuvosto esittää kansallisen rahoitus-, luotto- ja vakuutusjärjestelmän luomista maataloustuottajille sekä ruoan laadun valvonnan tiukentamista.

Venäjän oma elintarviketuotanto on 90-luvulla romahtanut ja maa on tullut erittäin riippuvaiseksi tuontielintarvikkeista. Viime vuonna ulkomailta tuotiin kolmannes kaikista Venäjällä kulutetuista elintarvikkeista. Suurissa kaupungeissa kuten Moskovassa ja Pietarissa tuontiruuan osuuden on arvioitu enimmillään nousseen jopa 70-80 prosenttiin.

Ruplan elokuisen devalvaation jälkeen tuontiruoka on tuntuvasti kallistunut, eikä sen hankintaan enää ole varaa. Myös Venäjän viljasato jää tänä vuonna vain 48-49 miljoonaan tonniin, kun se vielä 1990-luvun alussa oli 60-80 miljoonaa tonnia. Marraskuun alussa Venäjä sopi Yhdysvaltain kanssa mittavasta ruoka-apupaketista. EU puolestaan valmistelee 2,4 miljardin markan ruoka-apuohjelmaa Venäjälle.

Venäläiset uutistoimistot kertoivat perjantaina hallituksen päättäneen budjettivaroin rahoitettavien hätäruokavarastojen perustamisesta tälle ja ensi vuodelle. Hätävaraston on määrä käsittää 1,2 miljoonaa tonnia viljaa, 130000 tonnia lihaa, 860000 tonnia maitotuotteita ja 22000 tonnia kasviöljyjä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.