Venäjä YK:n turvallisuusneuvoston johtoon ensi kuussa – Ukrainan ulkoministeri: "Huono vitsi"

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tulee johtamaan YK:n turvallisuusneuvoston kokousta ensi kuussa, kun on Venäjän vuoro toimia turvaneuvoston puheenjohtajana.

Puheenjohtajuus vaihtuu kuukauden välein. Edellisen kerran Venäjä toimi puheenjohtajana viime vuoden helmikuussa.

Venäjä on toistuvasti syyttänyt länsimaita siitä, että länsimaat ovat hyljeksineet sitä yhteisrintamassa Ukrainan sodan alkamisesta lähtien. Ukraina puolestaan on vaatinut, että Venäjä erotetaan turvaneuvostosta.

Ukrainan ulkoministeri: "Huono vitsi"

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kutsuikin Venäjän puheenjohtajuutta ”huonoksi vitsiksi”.

– Venäjän 1. huhtikuuta alkava turvallisuusneuvoston puheenjohtajuus on huono vitsi. Venäjä on kaapannut paikkansa, se käy koloniaalista sotaa, sen johtaja on sotarikollinen, jonka ICC on etsintäkuuluttanut lasten kaappauksista. Maailma ei voi olla turvassa, kun Venäjä on turvallisuusneuvostossa, Kuleba kirjoittaa viestipalvelu Twitterissä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Venäjä ei puheenjohtajan pysty juurikaan vaikuttamaan päätöksiin, mutta se pystyy määrittelemään, mitä asioita neuvosto käsittelee.

YK:n turvallisuusneuvostossa on viisi pysyvää ja kymmenen vaihtuvaa jäsenmaata. Pysyviä jäseniä ovat Venäjä, Yhdysvallat, Britannia, Ranska ja Kiina. Vain pysyvillä jäsenmailla on veto-oikeus turvallisuusneuvoston päätöksiin.

Lue myös:

    Uusimmat