Mainos

Venäjä-vienti edelleen olematonta

Suomen pankki järjestää tänään Helsingissä Venäjä-seminaarin. Suomen pankin tutkimuspäällikön Iikka Korhosen mukaan Venäjän lama oli erittäin syvä ja se yllätti Venäjän.

- Kun muualla maailmassa mentiin finanssikriisiin, Venäjällä oltiin sitä mieltä, että tämä ei heitä koske. He ajattelivat, etteivät ole riippuvaisia ulkomaisesta rahoituksesta.

Korhosen mukaan Venäjällä on tehty paljon laman voittamiseksi.

- Valtion budjetti on annettu mennä reilusti alijäämäiseksi, ruplan on annettu jonkin verran heikentyä ja pankkisektoria on jonkin verran tuettu, ettei sieltä tule mitään yllätyksiä. Siinä Venäjän hallitus on onnistunut aika hyvin.

Venäjän valtion verotuloista yli puolet tulee energiasektorilta. Iso osa verotuloista saatiin rahastoitua, eikä valtion ole tarvinnut ottaa ulkomaista lainaa. Venäjällä on nyt käytetty Korhosen mukaan vanhoja varantoja lamasta nousemiseksi.

Venäjällä on paljon isoja energia-alan yrityksiä ja paljon palvelualojen pieniä yrityksiä. Korhonen sanoo, että keskisuuret vientialan yritykset puuttuvat.

Tutkimuspäällikön mukaan Venäjä on otollinen paikka suomalaisille investoinneille.

- Se vähän riippuu, mille alalle mennään. Jos mennään sellaisille aloille, missä valtiolla ei ole erikoisintressejä, ei suomalaisilla ole ollut mitään ylimääräisiä riskejä. Ainahan on yritykselle riski, kun mennään ulkomaille.

Öljyn dollarihinta on noussut. Tämän vuoksi on odotettu, että Venäjän talous olisi lähtenyt nopeasti nousuun. Näin ei ole käynyt.

- Jos tilastoja katsoo, Venäjän elpyminen on hitaampaa kuin monissa EU-maissa. Investoinnit ovat edelleen pohjamudissa. Jos käy Venäjällä, näkee, että esimerkiksi rakennustyömaita on vain jätetty kesken, Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan investointien aika on vasta ensi vuonna. Suomen vienti ei ole hänen mukaansa lähtenyt vetämään vielä lainkaan.

- Suomi vie pääasiassa koneita ja laitteita. Sitten, kun maan talous vielä vähän elpyy, vienti saattaa lähteä taas vetämään.

(MTV3)

Katso Suomen pankin tutkimuspäällikön Iikka Korhosen haastattelu (Huomenta Suomi 7.6.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.