Mainos

Venäjä vie vaihtoastronautit avaruusasemalle

Venäjä laukaisee lauantaina Baikonurista raketin, joka vie vaihtomiehistön kansainväliselle avaruusasemalle. Lento avaruuteen on ensimmäinen Yhdysvaltain helmikuussa sattuneen sukkulaonnettomuuden jälkeen.

Kansainvälinen avaruusasema ja siellä olevat astronautit ovat täysin riippuvaisia Venäjästä sen jälkeen, kun Yhdysvallat jäädytti avaruussukkulaohjelmansa.

Venäjä on nyt yksin vastuussa kansainvälisen avaruusaseman pyörittämisestä. Kellään muulla ei ole tarvittavaa teknologiaa. Venäjä joutuu laittamaan avaruusohjelmaansa lisää rahaa kymmeniä miljoonia euroja ja rakentamaan mm. uusia raketteja.

Säästösyistä matkaan lähtee nyt vain kaksi miestä, tavanomaisen kolmen sijaan. Juri Malentshenko ja Edward Lu lentävät Sojuz-raketin mukana avaruusasemalle. Sojuz-raketit eivät ole juuri muuttuneet 40:een vuoteen. Vanha on kuitenkin vielä toiminut.

Kosmonautin kuukausitulo 500 euroa

Ennen lähtöä kaikki harjoittelevat Moskovan lähellä sijaitsevassa avaruuskeskuksessa, Tähtikaupungissa.

Keskuksessa harjoittelee parhaillaan 40 miestä, puolet heistä venäläisiä. Kosmonautin palkka ei ole päätähuimaava, sillä kuukausiansio on noin 500 euroa. Lisätienestiä kosmonautit voivat toivoa vasta onnistuneen avaruuslennon jälkeen.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 25.04.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.