Mainos

Venäjä vei ennätysmäärän öljyä

Venäjän öljy-yhtiöiden mukaan niillä on nyt hallussaan reservit, joilla Venäjä voisi nousta Saudi-Arabian ohi maailman suurimmaksi öljyntuottajaksi.

Öljyn vienti Venäjältä nousi viime vuonna uuteen ennätykseen Suomenlahdella sijaitsevan Koiviston uuden öljysataman ansiosta. Koivisto lisäsi Venäjän öljynvientikapasiteettia niin, että vienti kohosi 12 prosenttia 3,4 miljoonaan tynnyriin päivässä. Määrä on suurin, minkä valtion omistama öljyputkimonopoli Transneft on koskaan vienyt ulkomaille.

Koiviston öljysataman ohella kasvuun vaikuttivat parantuneet öljyputkiyhteydet Keski-Eurooppaan. Venäjä vie öljyä myös muiden Itämeren öljyterminaalien sekä Mustanmeren satamien kautta.

Viennin ohella öljyn tuotanto saavutti neuvostoajan jälkeisen ennätyksensä, 8,46 miljoonaa tynnyriä päivässä. Tuotantoa nostivat öljy-yhtiöiden investoinnit Siperian öljykenttiin.

Öljy-yhtiöiden mukaan niillä on nyt hallussaan niin laajat reservit, että ne kykenisivät halutessaan nostamaan Venäjän öljytuotannon 12 miljoonaan tynnyriin päivässä. Se olisi yhtä paljon kuin korkeimmillaan Neuvostoliiton aikana ja nostaisi Venäjän Saudi-Arabian ohi maailman suurimmaksi öljyn tuottajaksi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.