Mainos

Venäjä vastasi diplomaattien karkotuksiin

Yhdysvallat on vahvistanut 50 venäläisen diplomaatin karkotukset. Venäjä tuntuu vastaavan takaisin samalla mitalla. Ulkoministeri Igor Ivanov ilmoitti illalla, että Venäjä karkottaa saman verran amerikkalaisdiplomaatteja.

Moskova

Yhdysvaltain edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtaja Porter Gross vahvisti aiemmin, että karkotettuja venäläisdiplomaatteja on 50. -Kaikkiaan puoli tusinaa lähtee ennen auringonlaskua ja loput ovat poissa ei mitenkään niin kaukaisessa tulevaisuudessa, hän muotoili.

Karkotus on osittain vastaveto FBI-agentti Robert Hanssenin äskettäin tapahtuneelle pidätykselle. Hanssenia syytettiin 15 vuotta kestäneestä vakoilusta. Venäjän ulkoministerin Ivanovin mukaan venäläisdiplomaattien karkotuksille ei ole perusteita.

Presidentti George W. Bush vakuutti kuitenkin, että maiden väliset suhteet eivät ole vaarassa. -Eiliset toimet puhuvat puolestaan. Luotan siihen, että meillä voi olla hyvät suhteet Venäjän kanssa, hän sanoi. -Meillä on joitakin alueita, jotka vaativat yhteistyötä. Me teimme oikean päätöksen, hän jatkoi. Bush oli hyväksynyt suunnitelman viime viikolla.

Yhdysvallat julisti eilen uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan puoli tusinaa venäläisvirkailijaa ei-toivotuiksi henkilöiksi vakoilupuuhista epäiltynä. Noin 40 muuta venäläisvirkailijaa karkotettaneen, koska Yhdysvallat katsoo, että venäläisiä tiedusteluvirkailijoita on ollut maassa liikaa jo jonkin aikaa.

Asiasta ensimmäisenä kertoneen CBS-yhtiön televisiouutisten mukaan venäläisten lähdölle ei ole asetettu takarajaa, ja osa heistä saattaa pysyä Yhdysvalloissa vielä kuukausia. Kyseessä on suurin diplomaattien karkotusoperaatio sitten vuoden 1986, jolloin presidentti Ronald Reagan määräsi 80 venäläisdiplomaattia pakkaamaan laukkunsa ja lähtemään maasta.

Venäjä puhui vastatoimista

Venäjä ryhtyy vastatoimiin, jos Yhdysvallat karkottaa diplomaatit, ovat korkeat venäläislähteet sanoneet uutistoimisto Interfaxin mukaan. Lähteiden mukaan Venäjä pitäisi karkotuksia "äärimmäisen vihamielisenä tekona". Kumpikaan maa ei ole virallisesti vahvistanut amerikkalaisten televisioyhtiöiden tietoja karkotuksista.

Putin, Vladimir

Venäjän presidentti Vladimir Putin vähätteli kuitenkin vakoiluskandaalien merkitystä ennen tietojen julkituloa antamassaan haastattelussa. Hän kehotti tiedotusvälineitä välttämään tilanteen ylidramatisointia.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.