Mainos

Venäjä varoitti jälleen Natoa

Jugoslavia puolustaa itseään "kaikin keinoin", jos sotilasliitto Nato iskee sitä vastaan, ilmoitti Jugoslavian korkein puolustusneuvosto tänään. Neuvostoa johtaa presidentti Slobodan Milosevic. Venäjä varoitti aiemmin tänään Natoa ryhtymästä ilmaiskuihin Jugoslaviaa vastaan ilman YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntää.

Jugoslavian korkeimman puolustusneuvoston lausunnossa sanotaan, että Jugoslavia kannattaa rauhaa ja on valmis ratkaisemaan kaikki avoimet kysymykset rauhanomaisin keinoin.
-Jos Jugoslaviaa vastaan hyökätään, puolustamme itseämme kaikin keinoin, tähdennettiin lausunnossa.

Venäjä varoitti aiemmin tänään Natoa ryhtymästä ilmaiskuihin Jugoslaviaa vastaan ilman YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntää. Iskut olisivat "räikeä rikkomus" YK:n peruskirjaa vastaan ja ne "upottaisivat nykyiset kansainväliset suhteet", Venäjän hallitus sanoi lausunnossaan. Samalla hallitus kehotti selkkauksen osapuolia pitäytymään YK:n päätöslauselmissa, joissa vaaditaan taistelujen lopettamista, rauhanneuvottelujen aloittamista ja humanitaarisen katastrofin välttämistä.

Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov ja puolustusministeri Igor Sergejev tapasivat tänään Belgradissa Milosevicin ja keskustelivat Naton ilmaiskun uhasta. Venäjän television mukaan ministereillä oli mukanaan presidentti Boris Jeltsinin kirjoittama "henkilökohtainen viesti" Milosevicille.

YK:n pääsihteerin Kofi Annanin on huomenna määrä esitellä turvallisuusneuvostolle selontekonsa siitä, onko ilmaiskuihin aihetta. Selonteko saattaa antaa Natolle sen tarvitseman lähtölaukauksen voimankäyttöön serbikohteita vastaan.

Myös EU ja Nato puivat huomenna Kosovon tilannetta. Yhdysvaltain puolustusministerin William Cohenin mukaan ilmaiskut voidaan toteuttaa kahden viikon sisällä.

Kosovon rauhan puolesta vedottiin

Kreikan, Bulgarian ja Romanian johtajat vaativat tänään tulitaukoa Kosovoon ja Jugoslavian hallitusta työskentelemään rauhanomaisen ratkaisun puolesta.

Kreikan pääministeri Kostas Simitis, Romanian presidentti Emil Constantinescu ja Bulgarian presidentti Petar Stojanov neuvottelivat viikonvaihteen kokouksessaan Kreikassa Kosovon tilanteesta. He vaativat tulitauon lisäksi laajempaa autonomiaa Kosovolle ja Jugoslavian rajojen pitämistä ennallaan.

Simitisin mukaan johtajat eivät pidä sotilasliitto Nato kaavailemista ilmaiskuista, ja Stojanov vaati, että Jugoslavian naapureiden huolet on otettava huomioon tehtäessä päätöksiä iskuista.
-Selkkauksen laajeneminen synnyttäisi ketjureaktion naapurimaissa, hän sanoi.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.