Venäjä varoittaa menemästä Tshetsheniaan

Venäjä varoittaa ulkomaalaisia matkustamasta Tshetsheniaan. Aiemmin eilen jo mm. Yhdysvallat kehotti kansalaisiaan välttämään maahan matkustamista.

Kolme brittiä ja yksi uusiseelantilainen löydettiin tiistaina surmattuina Tshetsheniasta, kaksi kuukautta sen jälkeen kun aseistettujen miesten ryhmä oli siepannut heidät Tshetshenian pääkaupungissa Groznyissa. Tshetshenian presidentin Aslan Mashadov on luvannut tehdä kaikkensa, jotta syyllisiä rangaistaan. Myös Venäjän ulkoministeri on luvannut apua Britannialle surmatyön selvittämisessä.

Viranomaiset kertoivat, että miesten irtileikatut päät löytyivät tienvarresta. Heidän muita jäännöksiään ei ole löydetty. Miehet olivat olleet Tshetsheniassa rakentamassa teleyhteyksiä erään brittiyhtiön laskuun. Heidät siepattiin rajun tulitaistelun jälkeen ja vain pari päivää ennen kuin heidän oli ollut määrä lähteä Tshetsheniasta. Tämä oli ensimmäinen kerta kun Tshetsheniassa on murhattu länsimaisia panttivankeja sen jälkeen, kun Tshetshenian ja Venäjän verinen sota päättyi elokuussa 1996.

Vuoristoinen ja köyhä maa on ollut sodan päättymisestä asti sekasorron tilassa eri ryhmien kilpailun vuoksi. Tshetshenian presidentti Aslan Mashadov ei ole yrityksistään huolimatta saanut palautetuksi maahan järjestystä. Rikollisjoukkiot ovat siepanneet lukuisia venäläisiä ja ulkomaalaisia sekä Tshetsheniassa että naapurimaassa Dagestanissa. Venäjän poliisi arvioi, että eri ryhmien hallussa on yhä yli sata panttivankia. Venäjän presidentin Boris Jeltsinin Tshetshenian-edustaja Valentin Vlasov vapautettiin viime kuussa hänen oltuaan panttivankina lähes puoli vuotta.
(Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat