Mainos

Venäjä varoittaa Kaukasian maita USA:n ohjuspuolustuksesta

Venäjä ja Yhdysvallat käyvät kuumaa kilpailua Kaukasian ja Keski-Aasian entisten neuvostotasavaltojen liittolaisuudesta.

Venäjä varoittaa Kaukasian alueen entisiä neuvostotasavaltoja osallistumasta millään tavoin Yhdysvaltain kaavailemaan ohjuspuolustusjärjestelmään.

Ulkoministeriön edustaja Mihail Kamynin tähdentää ministeriön verkkosivuilla, että maiden suhteet Venäjään kärsivät, jos ne edes harkitsevat ohjuspuolustuksen osien sijoittamista omille alueilleen.

Venäjä ja Yhdysvallat käyvät kilpailua Kaukasian ja Keski-Aasian entisten neuvostotasavaltojen liittolaisuudesta. Yhdysvaltain ohjuspuolustuksesta vastaava virasto sanoi aiemmin tässä kuussa, että Yhdysvallat saattaisi olla kiinnostunut tutka-aseman sijoittamisesta johonkin Kaukasian alueen maahan.

Yhdysvallat kaavailee ohjuspuolustusjärjestelmän tukikohtien sijoittamista Tshekkiin ja Puolaan. Venäjällä suunnitelma on herättänyt jyrkkää vastustusta.

Cheney ja Tshekin presidentti keskustelivat ohjuspuolustuksesta

Dick Cheney, Yhdysvaltain varapresidentti

Yhdysvaltain varapresidentti Dick Cheney kehottaa Tshekkiä yhteistyöhön Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmän sijoittamisessa Tshekkiin.

Cheney on keskustellut Tshekin presidentin Vaclav Klausin kanssa Washingtonissa. Cheneyn tiedotteen mukaan esillä oli mm. yhteistyö ohjuspuolustuksessa mahdollisia Lähi-idästä tulevia uhkia vastaan.

Suurin osa tshekkiläisistä vastustaa järjestelmään kuuluvan tutka-aseman sijoittamista maahansa, kertovat mielipidekyselyt.

Yhdysvallat suunnittelee tutkajärjestelmän rakentamista Tshekkiin ensi vuodesta alkaen.

Tshekkiläinen uutistoimisto CTK kertoo Cheneyn sanoneen, että Yhdysvallat neuvottelee myös Venäjän kanssa ja on esittänyt sille mahdollisuutta liittyä järjestelmään. Yhdysvaltain viranomaiset eivät ole kommentoineet uutista.

-Arvelen amerikkalaisten ymmärtävän, että kyseessä on vakava asia, joka vaatii vakavaa julkista keskustelua jokaisessa demokraattisessa maassa, Klaus sanoi tavattuaan Cheneyn.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.