Mainos

Venäjä vahvistaa valtaansa Euroopan kaasumarkkinoilla

Kaasuputkisopimuksen lisäksi Venäjä sai Bulgariasta myös ydinvoimalan rakennusurakan.

Venäjä on solminut Bulgarian kanssa sopimuksen, joka vahvistaa entisestään venäläisen Gazpromin otetta Euroopan kaasumarkkinoista. Bulgaria päätti osallistua South Stream -putken rakentamiseen Mustallemerelle. Gazprom aikoo viedä Bulgarian kautta maakaasua Itävaltaan ja Italiaan.

- Neuvottelut päättyivät menestyksellisesti kummankin kannalta. Bulgarian edut on turvattu, iloitsi Bulgarian pääministeri Sergei Stanishev.

Stanishev kiitteli erityisesti Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia siitä, että tämä vaikutti henkilökohtaisesti sopimuksen syntymiseen. Putin saapui EU:hun ja Natoon kuuluvaan Bulgariaan eilen.

- Uusien putkien rakentaminen takaa, että energiantoimitukset jatkuvat vakaasti Eurooppaan, Balkanille ja Bulgariaan, Putin hehkutti.

Putinin Sofian-vierailu oli mahdollisesti hänen viimeinen ulkomaanmatkansa presidenttinä. Vierailulla juhlistettiin vuosien 1877-1878 sotaa, jossa Venäjä vapautti Bulgarian ottomaanien ikeestä. Venäjän joukoissa oli myös noin tuhat sotilasta Suomen suuriruhtinaskunnasta.

Venäjä sai myös ydinvoimalaurakan

Putinin mielestä energiayhteistyö lähentää jälleen Venäjää ja Bulgariaa. Maat sopivat lisäksi muun muassa junalauttayhteyden rakentamisesta Kertshinsalmesta Varnaan Mustallamerellä.

- Nämä sopimukset ovat pohja Bulgarian ja Venäjän suhteiden kehitykselle seuraavina vuosikymmeninä, hän ylisti.

Venäjä sai Bulgariasta myös ydinvoimalan rakennusurakan.

Voimala rakennetaan Tonavan varrelle Belenen kaupunkiin lähelle Romanian rajaa. Suunnitelman mukaan ensimmäinen reaktori on käytössä vuonna 2014 ja toinen vuotta myöhemmin.

Putin varoitti Kosovoa itsenäistymästä

Kun energiasopimukset oli allekirjoitettu, Putin alkoi puhua yllättäen Kosovosta. Hän varoitti Kosovon albaaneja julistamasta maakuntaa itsenäiseksi.

- Kosovon yksipuolinen itsenäisyysjulistus ja sen lopulta saama kansainvälisen yhteisön tuki olisivat vastoin kansainvälistä oikeutta ja moraalittomia. Venäjä ei voi kannattaa tällaista ongelman ratkaisua.

Putin vaati edelleen neuvottelujen jatkamista Kosovon albaanien ja Serbian kesken. Bulgarian presidentti Georgi Parvanov sanoi taas tukevansa EU:n kantaa, jonka mukaan Kosovon pitäisi saada irrottautua Serbiasta.

- Mielestämme EU:ssa on tärkeää saavuttaa yhtenäisyys. Kosovon ongelma ei saa jakaa unionia, hän huomautti Putinin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Kosovon albaanien odotetaan julistavan maakunnan itsenäiseksi Serbian presidentinvaalien jälkeen. Vaalien ensimmäinen kierros pidetään sunnuntaina. Tuloksen uskotaan kuitenkin ratkeavan vasta toisella kierroksella 3. helmikuuta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.