Venäjä vaatii vapaata pääsyä Kaliningradiin

Venäjän parlamentaarikot ovat tänään tuominneet Strasbourgissa suunnitelmat viisumien vaatimisesta Kaliningradin alueelle matkustavilta venäläisiltä.

Venäjän Euroopan neuvoston valtuuskunnan puheenjohtaja Dmitri Rogozin nimesi tällaiset kaavailut venäläisten ihmisoikeuksien ja useiden kansainvälisten sopimusten loukkaukseksi.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous kävi tänään keskustelun Kaliningradista Venäjän aloitteesta. Mitään päätöksiä ei toistaiseksi tehty.

Kun Liettua ja Puola liittyvät EU:n jäseniksi, Kaliningradista tulee EU:n ja Itämeren ympäröimä alue. Emä-Venäjän ja Kaliningradin väliä matkustavilla tulisi Schengen-säännösten mukaan olla EU:n alueen läpikulkuun oikeuttava viisumi.

Rogozin on myös Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja. Hän vertasi tilannetta kylmän sodan aikaiseen Länsi-Berliiniin, jonne kuitenkin miehitysvaltioiden sopimuksella päästettiin esteettä länsisaksalaisia.

Keskustelussa todettiin, että tilanne on hankala. Jos Liettuan ja Kaliningradin välillä olisi vapaa matkustusoikeus, se ulottuisi koko EU:n alueelle eli esimerkiksi Portugaliin saakka. Ratkaisuksi esitettiin mm. konsulaattipisteiden ja rajanylityspaikkojen lisäämistä sekä halpoja sarjaviisumeita.

Asia oli esillä korkeimmalla tasolla kuukausi sitten EU:n ja Venäjän huippukokouksessa. Lopputuloksena oli ainoastaan toteamus neuvottelujen jatkumisesta.

Liikenneyhteydet kuntoon

Keskusteluun Strasbourgissa osallistunut Suomen EN-valtuuskunnan puheenjohtaja Mikko Elo (sd.) arvioi, että monet Kaliningradin ongelmista liittyvät liikennevaikeuksiin. Rajan ylittäminen saattaa kestää pahimmillaan 20 tuntia. Länsi-Euroopasta ei enää ole lentoyhteyttä Kaliningradiin, kun lennot Kööpenhaminasta lopetettiin viime syksynä.

Elo piti kansainvälisen yhteisön tärkeimpänä tehtävänä parantaa yhteistyössä Venäjän kanssa sekä tie- että lentoyhteyksiä. Myös viisumiongelma tulee ratkaista siten, että kaikki osapuolet hyväksyvät lopputuloksen.

Euroopan neuvostollakin voisi Elon mukaan olla rooli rajanylitystä helpottavan ohjelman laatimisessa. Asia tulee todennäköisesti syksyllä uudelleen esille, kun Kaliningradia koskeva raportti valmistuu. Sitä laatii liettualainen kansanedustaja Sigita Burbiene.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat