Mainos

Venäjä vaatii UCK:n nopeaa demilitarisointia

Venäjä vaati tänään Kosovon vapautusarmeijan UCK:n nopeaa riisumista aseista, sen jälkeen kun Venäjä oli kertonut aseistettujen albaanimiesten ampuneen venäläisiä rauhanturvaajia Kosovossa. Venäjän ulkoministeriö sanoi lausunnossaan, että aseistetut miehet ampuivat rauhanturvaajia keskiviikkona, kun nämä olivat evakuoimassa pappeja lähellä Gnjilanea sijaitsevasta ortodoksiluostarista sairaalaan. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut välikohtauksessa.

-Tämä tapaus on lisätodiste siitä, että UCK:n ja muiden Kosovon albaanien aseistettujen ryhmien demilitarisointi... etenee äärimmäisen hitaasti, ministeriöstä sanottiin. Venäjä sanoi myös iskevänsä takaisin, mikäli venäläiset joukot joutuvat tulevaisuudessa albaanien tulituksen kohteeksi.

-Venäjän armeijan joukko reagoi sopivalla tavalla aseellisiin provokaatioihin, ministeriöstä todettiin. Ulkoministeriö sanoi vaativansa jälleen hyvin nopeaa ja täysimittaista YK:n tehtävien toteuttamista ja lisäsi, että kansainvälisten joukkojen olisi pitänyt saada tilanne normalisoiduksi.

UCK on suostunut luovuttamaan aseensa asteittain osana rauhansopimusta, ja Kfor-joukkojen edustajat ovat sanoneet, että armeija riisutaan aseista aikataulun mukaan. Venäjä on aikaisemmin kuvaillut UCK:ta terroristijärjestöksi. UCK:n johtajat puolestaan sanovat, että Venäjä ei ole tarpeeksi neutraali valvomaan maakuntaa. Kosovon albaanit suhtautuvat venäläisiin rauhanturvaajiin yleisesti vihamielisesti. Albaanit karsastavat venäläisten läheisiä suhteita serbeihin ja muistavat Venäjän vastustaneen Naton pommituksia Jugoslaviassa.

Neuvottelut karille

Albaanit vartioivat tänään viidettä päivää peräkkäin asettamiaan tiesulkuja Orahovacin edustalla pitääkseen venäläiset rauhanturvaajat poissa kaupungista. Tiesulut pysyvät ilmeisesti paikallaan koko viikonlopun, sillä neuvottelut Kfor-joukkojen ja albaanien välillä päättyivät tuloksettomina tänään.

-Viikonlopun aikana ei tehdä mitään päätöksiä. Viikonlopun aikana kaikilla on mahdollisuus keskustella tilanteesta. Maanantaina jatkamme neuvotteluja, sanoi kenraali Peter Michalski, saksalaisten joukkojen tiedottaja.

Orahovac kuuluu saksalaisten valvonta-alueeseen. Venäjä on sijoittanut Kosovoon noin 3600 rauhanturvaajaa. Venäläiset joukot toimivat osana Naton johtamia Kfor-joukkoja, mutta ne eivät kuitenkaan ole suoraan sotilasliiton komennon alaisia.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.